Версія для друку

У Тернополі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи (фоторепортаж)

Опубліковано в Життя краю 26.04.2021

У Тернополі біля Пам’ятника жертвам чорнобильської катастрофи та інших аварій, пов'язаних з ядерною енергією, вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Щоб віддати шану героям, до монумента прийшли десятки небайдужих тернополян, представники влади та рятувальники.

– Сьогодні ми тут зібралися помолитися, вклонити наші голови, покласти квіти до всіх учасників, всіх ліквідаторів, які мужньо взяли на себе цей виклик долі. Стали бронзою на захист кожного з нас. Ми вклоняємося перед їхньою звитягою, жертовністю та героїзмом. Адже аналогів такої катастрофи в історії людства не було, – каже голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. – Загинуло сотні тисяч українців. А як наслідок – розповсюдження хвороб, онкології, випалена земля. Це та рана України, яка ятрить до сьогодні. Вона болить, бо ми за неї заплатили велику ціну.

Після спільної молитви присутні вшанували пам’ять загиблих у Чорнобилі хвилиною мовчання.

Присутніх ветеранів Чорнобильської катастрофи нагородили грамотами та цінними подарунками голови Тернопільської міської, обласної ради та Тернопільської ОДА.

– Мені залишається лише подякувати за молитву, за тих людей, які віддали своє життя під час ліквідації наслідків аварії. Ми вважаємо, що Тернопільщина гідно вшанувала подвиг людей, які віддали своє життя під час ліквідації Чорнобильської аварії та зберегли світ, – каже голова ГО «Тернопільська обласна організація інвалідів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександр Деркач.

На завершення усі присутні поклали квіти до Пам’ятника жертвам чорнобильської катастрофи та інших аварій, пов'язаних з ядерною енергією.