Версія для друку

Тернопільські епідеміологи розповіли, коли знову чекати ріст захворюваності на COVID-19

Опубліковано в Життя краю 22.04.2021

Вже 11-й день поспіль у Тернопільській області зберігається тенденція до зниження рівня захворюваності на COVID-19.

Про це під час засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом повідомив тернопільський лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

– Зниження захворюваності є характерним для всієї області. Особливо показово  – у Тернополі. За сім днів спостереження показник інцидентності зменшився на 326 одиниць. Крім того, ми спостерігаємо зниження середньоденної кількості хворих до 250 -260 за добу. Нагадаємо, що в період підйому найвищий показник сягав 795 випадків, а потім довгий час захворюваність трималася на рівні 500-600, – говорить Володимир Паничев.

Також знизилось добова кількість померлих та осіб які хворіють зараз, зазначає епідеміолог.

–  Наступною ознакою, зниження захворюваності є число осіб, що продовжують хворіти.  На сьогодні  це 9209 людей, при найвищих показниках понад 10 500 тисяч. Показник має певну тяглість, пов’язану з тим,  хвороба вона протікає 2-3 тижні. На сьогодні в нас левова частка хворих це люди, хто інфікувався до початку зниження захворюваності, –  пояснює Володимир Паничев. – Збільшується щодобова кількість тих, хто одужав – в середньому близько 500 осіб. Середньодобова кількість померлих також знижується – в середньому 6 людей в області, тоді як раніше цей показник становив 10-12 за добу.

Лікар епідеміолог зазначив, що це допомогло зменшити завантаженість ліжок, як для хворих з підозрами, так і для осіб, які мають необхідність в кисневій підтримці.

Володимир Паничев додав, тенденція до зниження рівня захворюваності триматиметься й протягом першої декади травня. Далі епідеміологи припускають можливість росту захворюваності.

– Можливі два варіанти перебігу подій в подальшому: незначне підвищення з досягненням показників 200-205 випадків в середньому по області або гірший варіант – в разі завезення на територію області штамів не європейського походження, які ще не циркулювали, можемо очікувати складний перебіг подій, – каже епідеміолог.