Версія для друку

Знову на карантин: у Тернополі обмежать роботу ресторанів та кафе

Опубліковано в Життя краю 02.04.2021

Протягом минулого тижня працівниками поліції було зафіксовано випадки порушення карантинних вимог у закладах громадського харчування та магазинах Тернополя.

Про це сьогодні під час засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом розповів начальник міського відділу поліції Сергій Осадця.

За його словами порушення було зафіксовано в таких закладах, як: «Za Sklom», «Бункермуз», «Файне місто», «La Rock» тощо.

— Крім того, в нас складено адміністративні протоколи на власників магазинів де відсутня розмітка, були скупчення людей, черги. Їх власників ми також притягнемо до адміністративної відповідальності. За цей тиждень в нас складено 5 таких протоколів, в тому числі один з них у великому магазині, — каже Сергій Осадця.

Головний лікар-епідеміолог області Володимир Паничев в свою чергу додав, що у зв’язку з епідемічною ситуацією варто запропонувати закладам громадського харчування працювати на виніс або відкрити літні майданчики.

— Ситуація складна і, на жаль, має передумови до ускладнення. Враховуючи це, я б пропонував в подальшому обмежити роботу закладів громадського харчування дозволивши їм роботу на виніс, а також обслуговування клієнтів на відкритих майданчиках. Думаю, що погода сприятиме цьому. Також хочу звернути увагу на організацію роботи супермаркетів. На превеликий жаль, станом на сьогодні він не дуже відповідає нашим побажанням та карантинним вимогам, каже Володимир Паничев.

Як приклад, лікар-епідемолог навів роботу супермаркетів в інших країнах.

Кожен європейський супермаркет має визначене число осіб, яке може одночасно там перебувати. Це регулюється дуже простим способом — виставляють рівно таку кількість візків, яка допомагатиме виконати обмеження по чисельності. Зайти можна тільки після того, як візок звільниться і його продезінфікують. Всі решту клієнти очікують на вулиці, — каже Володимир Паничев. — Якщо нам не вдасться за рахунок карантинних заходів вплинути на перебіг епідемії, тоді нас чекає невтішний прогноз, а саме ріст числа хворих та госпіталізованих і збільшення летальних випадків.

Міський голова Тернополя, Сергій Надал підтримав такі обмеження та запропонував поліцейським провести рейд по закладах разом з пресою.

— Я особисто бачив, як добре відпрацювала Національна гвардія, в 10 годині вечора у закладі. В той час він мав зачинятися, а там проводили великий банкет. Хлопці вивели всіх відвідувачів з залу. Якщо наші суб'єкти господарювання не розуміють розмов, тоді давайте наступних вихідних працюємо разом з журналістами та гвардійцями. Покажемо порушників тернополянам — хай знають своїх героїв. Власники вже звикли, що краще заплатити штраф але працювати. Тоді, давайте виводити людей звідти насильно, — каже Сергій Надал.

Тож вже за тиждень, з 12-го квітня заклади громадського харчування у Тернополі знову працюватимуть на виніс та обслуговуватимуть відвідувачів лише на літніх майданчиках. 

Протягом цього тижня власники кафе та ресторанів мають підготувати та подати заяви на здійснення торгівлі на літніх майданчиках.

— Протягом цього тижня рекомендуємо всім підприємцям подати заяви на здійснення торгівлі на літніх майданчиках. Протягом наступного тижня дати підприємцям час підготувати та подати відповідні документи і якщо ситуація з захворюваністю не покращиться з 12-го квітня закладам громадського харчування перейти виключно на роботу в режимі літніх  майданчиків та роботи на виніс, —  каже мер Тернополя.

 Також міський голова запропонував правоопохоронцям посилити контроль за дотриманням карантинних норм у торгівельних центрах.

—  Є пропозиція враховуючи ті рекомендації, які дали наші епідеміологи, посилити роботу у наших торгових центрах. Вони дійсно розслабилися: ніхто не слідкує за розміткою, дистанцією, за потоками людей та їх кількістю, — каже Сергій Надал. Прошу поліцію залучаючи Держпродспоживслужбу службу і муніципальну інспекцію протягом вихідних провести рейди по торгових центрах і нагадати їм про заходи.