"Ти не один": у Тернополі відкрили виставку до Дня рідкісних захворювань (фоторепортаж)

Опубліковано в Життя краю 01.03.2021

У Тернополі до Міжнародного дня орфанних захворювань презентували фотовиставку «Ти не один».

У приміщенні ТРЦ «Подоляни» розмістили світлини чотирьох сімей міста, які виховують дітей з рідкісними захворюваннями та підписи з інформацією до кожної світлини.

Символом Дня рідкісних захворювань є різнокольорові відбитки долонь, тож учасники заходу залишили зелені, червоні та жовті долоні на білому аркуші поруч з фото.

За словами організатора виставки, голови ГО «Рух Життя Без Меж» Олени Коваль, головна мета заходу розповісти суспільству більше про людей з рідкісними хворобами.

 Є дуже багато сімей є з Тернопільщини, які виховують діток з орфанними захворюваннями. Всі вони потребують розуміння, прийняття та підтримки. Ці діти не десь далеко, а поруч і їм також потрібне спілкування, каже жінка. – Крім того, сьогодні ми хочемо подякувати лікарям, які опікуються такими дітками. Це генетики від яких залежить діагностика, невропатологи та інші вузькопрофільні спеціалісти.

Під час відкриття виставки свої історії розповіли й батьки дітей з рідкісними захворюваннями.

Маленька тернополянка Вікторія Волошин вже вісім років бореться з захворюванням бульозний епідермоліз.

– Це автоімунне захворювання, яке супроводжується запаленням суглобів. В моєї дитини системна форма. Вона зачіпає і внутрішні органи, – розповідає мама дівчинки Іванна Волошин.

Жінка каже, що такі заходи дають можливість не лише розповісти світові свою історію, а й допомогти тим, хто вперше зіштовхнувся з такими хворобами.

– Такі заходи дуже важливі  адже вони інформують, що є люди з орфанними захворюваннями і їм потрібна допомога. Також ця фотовиставка допомагає батькам, які лише нещодавно стикнулися з рідкісною хворобою знайти тих, хто вже пройшов через це, – каже пані Іванна. – Тим, хто тільки нещодавно дізнався про хворобу своєї дитини можу порадити в першу чергу не впадати в паніку і відчай. Звичайно, коли дитина хворіє це завжди важко, але потрібно пам’ятати, що настрій батьків передається  малюкам. Відповідно, коли мама впевнена, що все буде добре, дитина перейме це і їй легше буде боротися з хворобою.

До слова, у світі понад 300 мільйонів осіб страждають одним або кількома рідкісними хворобами.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.