Версія для друку

Стало відомо, де тернополяни зможуть щепитися від коронавірусу

Опубліковано в Життя краю 23.02.2021

Сьогодні під час прес-конференції заступник міністра охорони здоровʼя та головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що до України прибула перша партія вакцини AstraZeneca (Covishield).

Вже завтра розпочнуть доставляти препарат у всі області. Після цього розпочнеться вакцинація.

Як повідомив Віктор Ляшко першими щеплення отримають лікарі.

– Відповідно до Дорожньої карти з проведення імунізації вакцинація в Україні розпочинається саме з працівників закладів охорони здоров'я які надають допомогу хворим з COVID-19.  Це найбільша група ризику тому наш пріоритет – захистити медиків та тих, хто працює у лікарні і не допустити їхнього інфікування, – повідомив Віктор Ляшко.

На першому етапі вакцину розподілятимуть лише мобільні бригади, каже головний державний санітарний лікар.

– Щеплення розпочнеться коли вакцина прибуде на обласні склади. Після цього мобільні групи області, братимуть звідти вакцину та виїжджатимуть в заклад охорони здоров'я, який надає допомогу хворим з коронавірусною хворобою, – говорить Віктор Ляшко.

У подальшому препарат можна буде отримати також в пунктах щеплення.

– Вакцинація буде відбуватись на першому етапі на одній платформі. Тобто, тільки мобільними бригадами. Вже з другого етапу функціонуватимуть дві платформи: це мобільні бригади і пункти щеплення. Їх роботу оплачуватиме Національна служба здоров'я України в рамках окремого пакету в програмі медичних гарантій. Постанова Кабінету Міністрів уже прийнята, вимоги до пунктів щеплення вже затверджено Відбувається контрактування, – каже Віктор Ляшко.

Головний державний санітарний лікар додав, що щеплення в Україні є добровільним.

– Наголошую вакцинація в Україні буде добровільною. В Україні її проводитимуть зареєстрованими препаратами, – зазначає Віктор Ляшко. Щеплення будуть обліковуватись в медичних інформаційних системах які встановлені в кожному закладі охорони здоров'я. Далі їх передаватимуть в електронну систему охорони здоров'я. Вона, в свою чергу, дозволяє сформувати довідку, яка може бути підтвердженням щеплення.