Версія для друку

В Україну прибула перша партія вакцини: що потрібно знати тернополянам

Опубліковано в Життя краю 23.02.2021

Сьогодні в Україну привезли першу партію вакцини від COVID-19.

Про це сьогодні повідомив заступник міністра охорони здоровʼя та головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, зараз вакцина від коронавірусу перебуває на складі «Укрпромпостач» та проходить вхідний контроль.

Доставляти вакцину в обласні центри розпочнуть вже завтра.

– Зараз вакцина проходить вхідний контроль на складі. Після цього, згідно з розподілом Міністерства охорони здоров'я, партія вакцини буде розфасована для кожної з областей нашої країни. Завтра з самого ранку 11 автомобілів вирушать в подорож. Вони будуть доставляти вакцину до обласних складів. Разом з вакциною буде доставлено шприци для ін'єкцій і бокси їх безпечної утилізації, а також роздаткові матеріали –  інформована згода про проведення щеплення і агітаційні матеріали, – каже Віктор Ляшко.

Головний санітарний лікар каже, що до всіх областей вантажівки з вакциною виїдуть одночасно, проте, першими її отримають мешканці Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської та Вінницької областей. Туди вакцина прибуде вже завтра.

У інші області вакцина може прибути ввечері того ж дня або через день. Коли саме її чекати тернополянам – наразі невідомо.

Як зазначив головний санітарний лікар, в Україні зареєстровано два препарати, якими й щепитимуть громадян.

– Вчора в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19. Це AstraZeneca (Covishield) – рекомбінантна векторна вакцина, яка виробляється на майданчику SERUM INSTITUTE OF INDIA. Також зареєстровано вакцину Pfizer, – зазначив Віктор Ляшко.