Версія для друку

Майстриня з Тернопільщини створює гігантські квіти заввишки з людину (фото)

Опубліковано в Життя краю 19.02.2021

Квіткові шедеври, висота яких сягає 180-ти сантиметрів, виготовляє Наталія Войціховська з села Миролюбівка на Тернопільщині.

Гігантські півонії, жоржини, гортензії, троянди можуть прикрасити інтер’єр чи стати елементом декору будь-якого свята

Наталія Войціховська почала створювати ростові квіти три місяці тому.

– Я виготовляю не просто квіти, але й квіти-торшери, які ще називають світлячками. Три місяці тому вперше натрапила у мережі на фото таких виробів. Почала переглядати композиції великих розмірів й вирішила: а чому б й собі не спробувати?! Мене зацікавило, з якого матеріалу роблять такі шедеври флористики. Багато інформації я знайшла в «Ютубі», однак це були лише ази, а хотілося більше. Тоді я придбала майстер-клас у режимі онлайн й створила свою першу квіту – жоржину. Була дуже приємно здивована результатом роботи, розповіла жінка «Сороці».

У доробку майстрині вже є понад два десятки квітів, у планах – гігантські гербери, кульбаби, маки, волошки, ромашки.

Необхідно кілька днів, аби створити таку квітку. Процес – нелегкий, потребує чимало матеріалів та інструментів, розповідає майстриня.

– Для виготовлення ростових квітів я використовую  будівельний фен, гарячий пістолет, канцелярський ніж, аерограф, дриль, молди. Матеріалами слугують ізолон, фоаміран. Вони легкі, не бояться води, перепаду температур, не провокують алергічних реакцій. Для стебла використовую металопластикову трубу, каже Наталія Войціховська.

Жінка пояснює, хоч і фоаміран дорожчий, аніж ізолон, але квіти з нього виглядають як живі – бархатні та приємні на дотик.

Процес творення квітки складається із трьох етапів. Спершу майстриня вирізає деталі, згодом під дією температури надає їм необхідної форми. Останній крок – зібрати та склеїти між собою усі елементи.

– Я не працюю на швидкість, а на якість. Якщо є натхнення, то можна зробити композицію з трьох квітів за 5-6 днів. Бувало таке, що люди називали мої вироби «збирачами пилу», однак це не так. Їх легко можна помити, при цьому не пошкоджуючи матеріали, пояснює Наталія Войціховська.

Надалі майстриня планує розвиватися у цьому напрямку. Каже, дуже хоче потрапити на офлайн майстер-класи, бо, на жаль, через карантин такої можливості зараз немає.

За професією Наталія – медсестра, однак ця робота їй не до душі.

– Я двічі пробувала працювати за спеціальністю, але вирішила не мучити себе, бо це – не моє. Присвячую себе сімї та створенню квітів у вільний час. Отримую від цього неабияке задоволення. Людина може шукати себе та вивчати щось нове упродовж всього життя, неважливо, скільки тобі років. Головне – бажання, натхнення, підтримка рідних та впевнений крок вперед. Бажаю кожному не боятися мріяти й діяти. Це не соромно, а вкрай важливо, бо усе в житті можливо, підсумовує Наталія Войціховська.