Версія для друку

Тернополяни можуть допомогти діткам з рідкісними захворюваннями

Опубліковано в Життя краю 05.02.2021

У Тернополі стартувала благодійна акція «Рідкісна їжа – рідкісним дітям».

Організували проект ГО "РУХ – ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ " та Міжнародний благодійний фонд "Живи".

Акція спрямована на допомогу батькам, які виховують дітей з орфанними захворюваннями. Небайдужі можуть переказати кошти на спеціалізовані продукти для сімей.

– Дуже часто в діток з такими захворюваннями спеціальні дієти. Вони не можуть їсти з загального столу  те, що їмо ми з вами щоденно. В них можуть бути як непереносимості (глютенова чи лактозна) так і потреба в спеціалізованих висококалорійних сумішах. І скажу відверто, такі продукти не дешеві, – каже голова ГО "РУХ – ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ" Олена Коваль. – Наприклад, одна пачка безглютенової вівсянки може коштувати до 100 гривень, а враховуючи інші потреби в харчуванні, продукти можуть обходитись до 4 000 щомісяця. Звичайно, в різних сім’ях по різному. Також це залежить від діагнозу.

Зараз у проекті бере участь чотири сім’ї, котрі виховують діток з орфанними захворюваннями.

– Батьки погодилися дати список харчування тобто те, що вони купують щомісяця. Адже можливо хтось матиме можливість самостійно придбати продукти. Тоді вони просто знатимуть, як виглядає упаковка. Звичайно може підійти і інший з позначкою «без глютену», – говорить Олена Коваль. – Хочу додати, що дітки, які зараз беруть участь в проекті, вони мають інвалідність та періодично змушені звертатися до лікарів і проходити певні обстеження. На це також  постійно йдуть витрати, тому допомагаючи навіть тим самим харчуванням ви даєте можливість ці кошти перенаправити  на домашню реабілітацію або, скажімо, придбати вітаміни.

Акція діятиме постійно, тож небайдужі можуть допомогти придбавши продукти зі списків вказаних у спільноті «Ти не один» або перевівши кошти на рахунок Міжнародного благодійного фонду "Живи" з призначенням платежу «Їжа для дітей».

– Ми хочемо донести, що такі дітки є і ці сім’ї потребують нашої підтримки. Сподіваємось, у подальшому ми зможемо надавати допомогу багатьом діткам з орфанними захворюваннями адже їх є більше, ніж четверо – зазначає директор БФ «Живи» Лілія Домарацька.

До слова, з 1-го лютого в Україні розпочався Всесвітній місяць обізнаності про орфанні захворювання.