Версія для друку

Уже понад 11 тисяч: мешканка Тернопільщини поповнила свою календарну колекцію (фото)

Опубліковано в Життя краю 05.02.2021

Ще минулого тижня колекція кишенькових календариків жительки Бережан Уляни Дині налічувала 9 000, а сьогодні їх вже – 11 000.

Таке захоплення Уляні Дині передалося від її мами, яка зібрала 1053 екзмепляри та понад 15 років тому передала їх своїй доньці.

– Моє колекціонування почалося з 2000-х років, коли я пішла у перший клас і почала збирати кишенькові календарики. Ходила на відділення «Укрпошти» і там їх купляла. Віддавала календарики одразу мамі, бо вона їх колекціонувала. У неї на той час колекція налічувала 1053 екземпляри. Коли я підросла, вона віддала мені свою колекцію, аби я продовжила її справу, каже Уляна Диня.

Раніше знайомі пані Уляни не знали про її захоплення, а тому збирати колекцію допомагали тільки рідні. Жінка купляла календарики, або ж обмінювалася з іншими колекціонерами України.

Уляна Диня розповідає, відтоді, коли інформація про її колекцію з’явилася у мережі, небайдужі люди почали активно допомагати бережанці у її захопленні.

– Ще минулого тижня у мене було майже дев’ять тисяч календариків, але сталася дуже приємна подія. У середу колекціонерка з Бережан Тамара Соколовська передала мені свою колекцію – три тисячі календариків (разом із повторами). Особисто пані Тамари я не знала, але давно знайома з її донькою Аллою. Саме вона разом із матір’ю зробили мені такий приємний та неочікуваний подарунок, зазначає Уляна Диня.   

На фото: колекція, яку передала Тамара Соколовська 

Найстаріший календарик у колекції Уляни Дині датований 1966 роком. Також є цікавий екземпляр з 1979 року, на якому зображено таксі «Москва».

– Давні календарики мені здебільшого передали, а новіші я роздобула самостійно. У колекції є екземпляри з Італії, Португалії, Литви, Естонії, багато з Росії, бо, чомусь, там дуже люблять їх збирати, розповідає колекціонерка.

Улюблений кишеньковий календарик Уляни Дині – «Твоя цеглина».

– Цей календарик  пов’язаний із будівництвом Храму Св. Володимира у Бережанах. Коли будували цю велику церкву, були потрібні немалі кошти. Тоді, у 2004 році, випустили друком такі символічні календарики із зображенням храму. Вони коштували 28 чи 29 копійок. Цей календарик дуже символічний, бо кожен, хто його придбав, тим самим пожертвував кошти на одну цеглину для будівництва церкви, пояснює бережанка.

На фото: кишеньковий календарик «Твоя цеглина»

Жінка часто переглядає свою колекцію, коли хоче купити чи обміняти календарики. Робить це для того, аби не було повторів. У майбутньому вона збирається їх впорядкувати за принципом колекціонерки Тамари Соколовської. Каже, після цього хотіла б організувати виставку у музеї Бережан.

– У пані Тамари  календарики впорядковані серіями – тварини, актори, політика тощо та розкладені у файли в папках. Їх дуже зручно переглядати, тому хочу перейняти й собі цей досвід. Вже була пропозиція організувати виставку у нашому музеї, але, на жаль, поки це неможливо, бо треба впорядкувати колекцію. Якщо ми просто розкинемо календарики в музеї на столі, то ніякої цінності вони не матимуть, та ще й можуть знищитися, підсумовує Уляна Диня.  

На фото: Уляна Диня