У Тернополі люди хочуть відновити двері, яким понад 100 років

Опубліковано в Життя краю 03.02.2021

У Тернополі небайдужі містяни взялися за реставрацію старовинних дверей.

Вхідним дверям до першого під’їзду будинку на вулиці Опільського, 4 як і самій будівлі, понад сотню років. Нещодавно мешканці  дому замінили їх на залізні, оскільки сума реставрації була надто високою. Проте, люди згідні повернути старі двері на місце, якщо врятувати їх все ж вдасться.

Проект з реставрації вхідних дверей розпочала мешканка будинку Людмила Дрозд.

Тернополянка створила спільноту у соціальній мережі, залучила друзів та знайомих,  розпочала збір коштів на реалізацію задуму.

— Я знала, що цей будинок належить до архітектурних пам’яток,  як і інші схожі будівлі у Тернополі. Не лише цей дім, але й всі його елементи: вікна, фасад тощо.  Тому все має бути збережено в первісному вигляді, наскільки це можливо, — каже Людмила Дрозд. — Так як я могла якось повпливати на це,  я зберегла двері, щоб їх ніхто не викинув. Це справді важливо.

Щоб детальніше розповісти про необхідність збереження пам’ятки архітектури у  первісному вигляді учасники ініціативи попросили громадського активіста зі збереження історичної столярки у Бережанах Михайла Музичку  розповісти про особливості дверей з під’їзду на Опільського, 4.

— Це — неокласичні двері 1880-1900 років. Типова житлово-цивільна столярка зламу століть Австро-Угорської доби.  Двері оздоблені сандриками, дентикулами, канелюрами, виділені горизонтальні профілі (відбійники), для тафлі застосоване типове рустування, — зазначив фахівець. — Важливий момент — це рустування перегукується з рустуванням фасаду.  Такі відсилки до кам’яних кладок, наче символ надійності й домашнього затишку.

Поки збір коштів на реставрацію триває, небайдужі містяни вже потроху підшукують майстра.

Наразі двері перебувають у підвалі будинку.

— Зараз ми зібрали вже понад 7 000 гривень. Наразі підшуковуємо столяра, який візьметься за цю роботу та складе кошторис. Вже тоді ми зможемо звернутися за допомогою до органів управління, — говорить Людмила Дрозд.

Підтримати цей проект тернополяни можуть також придбавши тематичні листівки на сторінці проекту або у кав’ярні «Карма кава».

— Місцевий ілюстратор Юрій Волянюк розробив ескіз та намалював дві листівки.  Взагалі ідея була така, щоб люди могли купити їх для своїх половинок. Це щось схоже на валентинки, але ці зображення перегукуються з історією дверей.  На звороті вказана інформація про цей проект та є QR-код, перейшовши по якому,  можна ознайомитися з групою та долучитися до нас, — розповідає Людмила Дрозд.

Фото Анни Золотнюк

Ілюстрація Юрія Волянюка

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.