Версія для друку

У тернопільському музеї зберігається шопка, якій понад 200 років (фото)

Опубліковано в Життя краю 29.01.2021

У експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею тернополяни можуть побачити одну з найстаріших шопок Тернопільщини.

Достеменно невідомо, де та коли було створено шопку, проте імовірно виготовили її таки майстри Тернопільщини, кажуть у музеї.

— Науковці датують її кінцем 18 — початком 19 століття. Вона потрапила в нашу експозицію із старих фондів ще довоєнного музею. З цієї причини інформація  про те, звідки вона до нас потрапила, в нас відсутня. Вважається що місце її виготовлення це Тернопільщина, — пояснює завідувач сектором відділу стародавньої історії Віра Шумська.

Усі елементи шопки виготовлено вручну з дерева, це ще одна її особливість, каже Віра Шумська.

— Шопки такого типу за католицькою традицією замовляли в костели. Колись, як тільки почали їх виготовляти, вони коштували дуже дорого, — зазначає завідувач сектором відділу стародавньої історії. — Перед тим, як потрапити в музейні фонди, вона була знята з якогось костелу, але з якого ми не знаємо. Це ще було до Другої світової війни.

У музеї кажуть, що у воєнний період було втрачено багато музейних експонатів. В тому числі й музейна документація.

— До нас дійшла інвентарна карточка з тих фондів і все, що в ній було під час переінвентаризації перенесли. Там не було вказано, хто виготовив та здав цю шопку чи звідки вона походить, тому очевидно, що цієї документації у свій час не було або вона була втрачена. Ми не знаємо, — каже Віра Шумська.

Проте, карточка містила інформацію про елементи, які мала містити шопка.

— Вона складається з двох частин. Верхня зйомна з ляльковою сценкою, де зображена Діва Марія з немовлям на колінах. В нижній частині є дві пересувні сценки – одна з ясельками і волом, а друга з солдатом і архангелом. Проте,  деякі фігурки було втрачено і до нашого часу вони вже не дійшли, — розповідають у музеї.

Під час написання було використано фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею