Версія для друку

«Трансформовані моменти походження» вже у Тернополі

Опубліковано в Життя краю 29.02.2016

    Галерея «Бункермуз» представляє мешканцям міста виставку «Трансформовані моменти походження», відкриття якої відбулося 26 лютого. Тут зібрані роботи 12 митців з Німеччини, Ізраїлю, Королівства Нідерландів, Еспанії, Румунії, тема яких: вивчення історії свого місця.

    «Трансформовані моменти походження» – показ артефактів, котрі висвітлюють вплив на нас, на особисте світосприйняття кожного, окрему поведінку як наслідок різних побутових факторів, таких як безпека й комфорт, сімейні обставини, випадок у соціумі, певні негаразди, враження від побаченого або ж почутого.

    На виставці можна побачити зображення фрагментів приміщень табору Аушвіц-Біркенау; виклеєні на полотнах дитячі ляльки; абстрактні фото земель поблизу Дрездена із закинутими  шахтами, зроблені з літака; абстрактна друкована графіка; офсетні видруки з реєстрацією спогадів.

    Ідея проекту зародилась 23 липня 2014-го під час перформансу Хольге Вендланда та Матіаса Якіша в печері кам’яного віку Пустельний сарай поблизу німецького міста Пьоснек в Тюрінгії. Перформанс був рефлексією на творчість ізраїльського поета Тувя Рюбнер, а саме – на його поему «Скороминущість існування». Атмосфера перформансу нагадала Хольге Вендланду відвідини Івано-Франківська з виставкою «Тіні забутих предків» у краєзнавчому музеї. Експозиція німецьких художників (за участю Хольге Вендланда, Матіаса Шумана, Міхаеля Меркеля і Дірка Фрьойліха) присвячувалася 90-річчю від дня народження Сергія Параджанова, а відкриття відбулося на тлі похорон перших військових жертв. Саме ці дві події надихнули Хольгера Вендланда на чергові мистецькі рефлексії. Для глибшого осмислення та різноманітності подач запропонованої проблеми значно розширено коло учасників та урізноманітнено їхню географію. Організатором виставки в Тернополі з українського боку став івано-франківський митець Микола Джичка.

    «Трансформовані моменти походження» усі охочі можуть відвідувати у «Бункермузі» до 10 березня.

-         Офсетні видруки А1 з власною реєстрацією спогадів Антона Пауля Каммерер а (Німеччина). Розміщені різноманітні історичні картинки, креслення, гральні карти, старі фото, креслення, що слугують засобами для нагадування.

Німецький скульптор Матіас Якіш у серії з аркушів мальованих чорною тушшю, переконливо проілюстрував біль, утопію та абсурд людського існування. Набризки туші окреслюють хаос і пораненість, біль, тугу, але фіксація емоційного стану на папері лишає по собі надію.

 

Найоригінальніший підхід до вивчення історії свого місця продемонстрував Міхаель Маркель у авто портретному фотографічному триптиху. Художник  зі смаком поїдає  зменшене зображення себе самого з попереднього фото. Так може тривати до безкінечності. Відчути смак самого себе і пізнати більше.