У Тернополі на прес-сніданку знову обговорювали судову реформу

Опубліковано в Новини 30.07.2018

У суботу, 28 липня, під час чергового прес-сніданку, який вкотре організовує у Тернополі обласний осередок Комітету виборців України, представники громадських організацій, правники та журналісти обговорювали практичне застосування запроваджених в рамках української судової реформи елементів електронного судочинства.

Вони обмінялися думками щодо перспектив Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка повинна забезпечитиме обмін документами в електронній формі між судовими інституціями, судом та учасниками процесу, між самими сторонами, а також для фіксування процесу і участі у засіданні в режимі відеоконференції.

На думку юриста, координатора правових проектів тернопільського осередку КВУ Володимира Курила, завдяки впровадженню електронного судочинства можна суттєво зекономити час того ж таки адвокати, який необхідну документації може надавати та отримувати в електронному варіанті, а не користуватися послугами пошти чи передавати папери в суд особисто.

Зрештою – суттєво пришвидшується процес доставки таких документів, економляться кошти, а головне -  розширюється доступ громадян до правосуддя, адже будь хто, зареєструвавшись у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, може надсилати чи ознайомлюватися із документами процесу, в якому бере участь.

Ще однією перевагою електронного судочинства присутні на прес-сніданку правники назвали можливість роботи із процесуальними документами на відстані.

Також під час заходу йшлося про те, що восени 17 місцевих судів Тернопільщини підключать до модуля автоматизованого розподілу справ та інших підсистем автоматизованої системи документообігу суду. Графік таких підключень уже затвердила Державна судова адміністрація України.

Модулі є частиною Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що повноцінно має запрацювати в 2019 році.

- Наявність цих та інших сервісів, а також перспектива запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, є актуальними та потрібними змінами, які належно оцінять громадяни та юридичні особи, задіяні у судовому процесі, або ж які звернулися до суду з того чи іншого питання, - каже юрист, координатор правових проектів тернопільського осередку КВУ Володимир Курило.

Він також зазначив, що за результатами опитування, проведеного у червні 2018 року компанією GfK Ukraine спільно з соціологічною групою Q&Q Research, лише 19% українців вважають себе інформованими в судовій системі, тоді як 41% громадян – взагалі нічого не чули про реформу.

Нагадаємо, що серія прес-сніданків з питань впровадження української судової реформи проводиться в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Фото: з відкритих джерел. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.