Яка вона, перша друкована книга на Тернопільщині?

Опубліковано в Новини 07.03.2018

12 березня минає 400 років з того часу, як у 1618 році відомий друкар Кирило Ставровецький видав у Почаєві книгу «Зерцало богословія» - першу друковану книгу на теренах Тернопільщини. 

У ній викладено основи християнської теології та деякі знання про природу.

З нагоди цієї події студенти й викладачі спеціальності «Видавнича справа та редагування» Галицького коледжу разом із працівниками бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» та науковими співробітниками краєзнавчого музею провели виховний захід, - про це повідомляють в управлінні освіти і науки ТОДА.

Майбутні видавці розповіли багато цікавих фактів з історії книгодрукування України та Тернопільщини.  Студенти спеціальності «Видавнича справа та редагування» – це в майбутньому фахівці, які будуть продовжувати справу засновників книговидавничої справи та нести людям знання про книги, привертати увагу до друкованого слова.

 - Сьогодні це дуже важливо, адже друковані книги для дітей трохи відходять на задній план, – зазначила викладач дисциплін видавничої справи та редагування Галицького коледжу Тетяна Решетуха.

Як розповіла бібліотекар бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Оксана Лехіцька, за три століття до появи Пересопницького Євангелія на Тернопільщині з’явилось Бучацьке. Зараз воно зберігається у Бучацькому монастирі отців Василіян Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Кажуть, що створили Бучацьке Євангеліє на Волині. Зберегти цю книгу вдалося митрополиту Шептицькому.

– Коли на наші землі прийшли два брати – Кирило та Мефодій, їхньою абеткою – кирилицею – були переведені перші богословські книги. Саме ці видання спонукали наш край до поширення християнства. Кирилицею були написані перші літописи. Ніде в світі вони не писались рідними мовами. Ми донині читаємо літописи Галицько-Волинського князівства, Нестора Літописця. Саме в тих текстах вперше було згадано міста – Кременець, Шумськ, Теребовлю, Збараж. Сьогодні на нашу галицьку землю приїжджають та знімають фільми. Древня історія закарбована на наших вулицях, – зауважила Оксана Лехіцька.

У рамках заходу працівники краєзнавчого музею також організували виставку стародруків та рукописних книг, більшість з яких видані в Почаєві.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

20.09.2024 soroka
Київ виділяє ще понад пів мільярда гривень на допомогу Силам оборони, - Кличко
Допомогу військовим від громади Київа буде збільшено ще на понад пів мільярда гривень. Відповідне рішення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.