Тернопільські перевізники "дійшли" й до податкової

Опубліковано в Новини 26.02.2018

Круглий стіл на тему: «Законодавче врегулювання обліку пасажирів із застосуванням автоматизованої системи обліку проїзду (АСООП)» відбувся в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області. На зустрічі були присутні представники місцевих підприємств-перевізників («Менс-Авто», ТОВ «АТК «Еталон», ТОВ «Мега-Сервіс», ТзОВ «Назар-Транс», ПП «Тернвояж», ПАТ «Тернопільське АТП - 16127»), а також керівництво, фахівці ГУ ДФС в області та представники Тернопільської міської ради.

Зустріч відбулася з ініціативи перевізників, які цікавилися рядом питань щодо обліку пасажирів із застосуванням валідаторів з точки зору законодавства,- зазначають у ГУ ДФС у Тернопільській області.

Відкрив зустріч заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук, який відмітив, що надана громадянам можливість безготівкового розрахунку в громадському транспорті – це серйозний крок вперед в сфері надання послуг, а також наслідування європейським традиціям. До цього нововведення, як і до будь-яких новацій, просто необхідно звикнути.

Далі про законність вимог органами місцевого самоврядування використання валідаторів для проведення розрахунків за надані послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом присутнім розповів заступник начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту Головного управління ДФС у Тернопільській області Олег Довгошия.

 - Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, - зазначив Олег Довгошия. - У разі незастосування реєстраторів розрахункових операцій у випадках, визначених законом, проводити розрахунки потрібно з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки з додержанням встановленого порядку їх ведення.

Також фахівець розповів, що Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» № 1812-VIII  від 17.01.2017 внесено зміни до  Законів України «Про автомобільний транспорт» та «Про міський електричний транспорт». Зміни передбачають, що органи місцевого самоврядування запроваджують автоматизовану систему обліку оплати проїзду та встановлюють порядок її функціонування, а також види, форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів; визначають особу, уповноважену здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

Тож, діючи згідно з постановою Кабміну України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів щодо запровадження у громадському транспорті всіх міст України автоматизованої системи оплати праці за проїзд», з 02.01.2018 вступило у дію рішення виконавчого комітету Тернопільської міськради «Про повне впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті, незалежно від форм власності»,  відповідно до якого введено у дію диференційований тариф на проїзд у міському громадському транспорті.

Крім цього, заступник начальника управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Віктор Саванець пояснив, що відповідно до Податкового кодексу України, як і раніше, операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку, звільняються від оподаткування ПДВ.

Представники підприємств-перевізників висловили вдячність фахівцям ГУ ДФС в області за надані роз’яснення та відповіді на запитання й висловили надію на подальшу плідну співпрацю.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

20.09.2024 soroka
Київ виділяє ще понад пів мільярда гривень на допомогу Силам оборони, - Кличко
Допомогу військовим від громади Київа буде збільшено ще на понад пів мільярда гривень. Відповідне рішення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.