Найбільший водоспад на Тернопільщині "святкує" 45-річчя

Опубліковано в Новини 09.10.2017

Рівно 45 років тому був оголошений Червоноградський або ж, як ще його називають, Джуринський водоспад, повідомляють в управлінні екології та природних ресурсів ТОДА.

Територія Тернопільської області багата на мальовничі природно-заповідні об’єкти. Так, у межах національного природного парку «Дністровський каньйон» між селами Нирків і Нагіряни Заліщицького району знаходиться унікальна пам’ятка природи Червоноградський (Джуринський) водоспад, який вважається найбільшим рівнинним водоспадом України.

У каньйоні річка Джурин скидає свої води з висоти 16 метрів. Назва водоспаду походить від давнього міста Червоний город, яке існувало кілька століть тому. Саме на червоних землях й виріс Джуринський водоспад: до його створення долучилися татари під час облоги замку. Вони спрямували річку в інше русло. Пройшов час  - і ми маємо можливість милуватися красою природи.    

Потічок, що живить водоспад витікає з джерела, яке місцеві люди вважають святим і цілющим. Енергетика природи тут зовсім інша – тиха й заспокійлива. У 1972 році 23 жовтня, з ініціативи тодішньої Тернопільської обласної інспекції по охороні природи, рішенням виконавчого комітету Тернопільської обласної ради Червоноградський водоспад оголошено гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення площею 0,70 га.         

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.