ТНПУ очолює рейтинг університетів Тернополя за кількістю держбюджетних місць: результати вступної кампанії 2024

Опубліковано в Новини 31.08.2024
Вступна кампанія 2024 року в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка триває, простежуються певні зміни та нові досягнення.  

«У межах основного набору вступної кампанії 2024 року до університету було подано понад 6000 заяв. Зокрема, понад 4000 заяв – на бакалаврат та 2000 заяв – у магістратуру. Порівняно з попереднім роком, коли було подано понад 7,5 тисяч заяв, з яких приблизно 1,5 тисячі на магістратуру і близько 6000 на бакалаврат, відбулося деяке зменшення. Однак у цьому році зменшилася кількість заяв із четвертим та п'ятим пріоритетом, тобто цілеспрямованість вступників була набагато вищою», – розповів головний секретар приймальної комісії ТНПУ Юрій Древніцький.

«Загалом за результатами вступної кампанії до університету було зараховано 1113 бакалаврів, з них – 639 осіб на держбюджет і 474 – на контракт. Щодо розподілу між денною та заочною формами навчання, у цьому році було зараховано 999 студентів на денну форму бакалаврату і 114 осіб на заочну», – додав він.

Юрій Древніцький також звернув увагу на популярність спеціальностей: «Оскільки в нашому університеті представлені як педагогічні, так і непедагогічні спеціальності, серед найпопулярніших цього року непедагогічних спеціальностей можна відзначити "англійсько-український переклад", "психологію", "журналістику", "фізичну культуру і спорт" та "дизайн". Серед педагогічних спеціальностей найбільшою популярністю користувалися "англійська мова та зарубіжна література", "українська мова та література", "середня освіта", "історія", "логістика та англійська мова", а також "логопедія".»

«Цього року наш університет знову став лідером серед закладів вищої освіти Тернополя за кількістю державних місць. Якщо говорити про бакалаврат, ми зайняли перше місце з кількістю 659 місць, рекомендованих до зарахування за кошти державного бюджету. На другому місці – технічний університет (452 рекомендації), а на третьому – Західноукраїнський університет (438 рекомендацій). Щодо медичного університету, де здебільшого вступають одразу на магістратуру, отримано 73 рекомендації для здобуття ступеня бакалавра за державний кошт», – підкреслив він.

«Якщо говорити про сумарну кількість отриманих рекомендацій до зарахування за кошти державного бюджету, то ми залишаємося на першому місці: 991 рекомендація для здобуття ступеня бакалавра та магістра. Найближчим переслідувачем є Західноукраїнський університет (681 рекомендація), на третьому місці – технічний університет (653 рекомендації до зарахування за кошти державного бюджету), і медичний університет (424 рекомендації на бюджет)», – зауважив Юрій Древніцький.

«Щодо вступної кампанії у магістратуру, на сьогодні вже є накази про зарахування бюджетників. Зокрема, в нашому університеті зараховано 328 осіб денної форми навчання за кошти державного бюджету. Наказ про зарахування осіб, які навчаються за кошти фізичних або юридичних осіб, буде видано 31 серпня. Ми сподіваємося, що кількість вступників на навчання у магістратурі буде не нижчою, ніж минулого року», – додав він.

На завершення Юрій Древніцький нагадав про додаткові можливості для вступу: «Ті, хто ще не скористався можливістю вступу в цьому році, можуть зробити це у межах двох хвиль додаткового набору. Перша хвиля триватиме з 9 до 13 вересня і розрахована як на бакалаврат, так і на магістратуру. Друга хвиля планується в жовтні для вакантних місць ліцензованого обсягу на другий магістерський рівень вищої освіти».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

20.09.2024 soroka
Київ виділяє ще понад пів мільярда гривень на допомогу Силам оборони, - Кличко
Допомогу військовим від громади Київа буде збільшено ще на понад пів мільярда гривень. Відповідне рішення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.