«Позич гроші, дуже потрібно»: поліцейські застерігають мешканців Тернопільщини від шахрайської пастки

Опубліковано в Новини 19.08.2024

Злам облікових записів у соціальних мережах й розсилка меседжів із проханням позичити кошти – один із видів кіберзлочинів. Дві жінки перерахували на банківський рахунок зловмисників 15 000 гривень.

Як з’ясували правоохоронці, потерпілі отримали від знайомих у месенджерах повідомлення ідентичного змісту. У них йшлося про необхідність фінансової допомоги. 56-річна місцева мешканка поповнила картку шахраїв на 4000 гривень, а 39-річна жителька Чортківського району втратила 11 000 гривень. Лише згодом жінки зрозуміли, що товариші грошей не просили, а доступ до їхніх сторінок у соціальних мережах отримали аферисти.

За фактами шахрайства слідчі поліції відкрили кримінальні провадження відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для встановлення осіб зловмисників.

Працівники поліції застерігають мешканців краю бути вкрай обачними й обережними. Щоб не потрапити у пастку, дотримуйтеся наступних правил:

  • при отриманні схожих повідомлень не спішіть перераховувати гроші, особисто зателефонуйте до знайомих й з’ясуйте правдивість інформації;
  • напишіть спільним знайомим і запитайте чи не отримували вони такі ж меседжі;
  • не переходьте за посиланнями, навіть якщо його відправив товариш. Якщо сторінку вже зламали, шахраї можуть розсилати посилання на приховані віруси або фішингові вебсайти.

Аби убезпечити свій акаунт у месенджерах необхідно:

  • створити надійний та складний пароль. Не використовуйте однаковий пароль для декількох ресурсів;
  • підключіть двофакторну аутентифікацію. Щоб отримати доступ до свого облікового запису, окрім логіна та пароля, необхідно буде ввести код підтвердження з телефону, електронної пошти чи відповідного додатку.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Прокоментувати:

СОЦІУМ

20.09.2024 soroka
Київ виділяє ще понад пів мільярда гривень на допомогу Силам оборони, - Кличко
Допомогу військовим від громади Київа буде збільшено ще на понад пів мільярда гривень. Відповідне рішення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.