У тернопільській лікарні провели унікальну кардіохірургічну операцію

Опубліковано в Новини 23.12.2023

Команда лікарів із відділень інтервенційної радіології, кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні та відділення мініінвазивної кардіохірургії клініки для дорослих центру дитячої кардіології та кардіохірургії міста Київ прооперували двох пацієнток, у яких було критичне звуження аортального клапана та важка супутня патологія.

За словами завідувача відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Тернопільської обласної клінічної лікарні Богдана Маслія, обоє пацієнток – поважного віку. 

«Одна з них має важке викривлення хребта, внаслідок якого анатомічно складне положення серця, аорти та інших внутрішніх органів. Це практично унеможливлювало виконання заміни клапана іншим доступом окрім трансапікального, що, власне, було й проведено.

Суть операції полягає в тому, що на працюючому серці виконується невеликий отвір, на якому через трубку-катетер по провіднику вводиться згорнутий клапан. Позиціонування контролюється як рентгенівським зображенням, так і черезстравохідним ультразвуковим датчиком.

Після імплантації хірург затягує вузол навколо отвору і вшиває рану. Крововтрата є мінімальною», – наголосив Богдан Маслій.

Він також підкреслив, що лікарня вже має досвід імплантації шести аортальних клапанів через стегнову артерію. Тепер ж освоїли і цю методику, яка має свої переваги для певної групи пацієнтів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

15.05.2024 soroka
Кличко передав від громади Києва захисникам автомобілі, системи РЕБ та техніку для роботи БПЛА
Мер Києва Віталій Кличко передав 411 батальйону безпілотних авіаційних комплексів автомобілі та техніку на 51…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.