У заповіднику на Тернопільщині зафіксували рідкісну рослину

Опубліковано в Новини 23.08.2023

У Природному заповіднику "Медобори" зафіксували Аконіт кущистий (Aconitum eulophum) — рідкісна рослина, реліктовий вид. 

Росте в лісах, на узліссях, серед чагарників. Внесений до ""Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області".

Про це повідомили на сторінці природного заповідника.

Аконіти - багаторічні трав'янисті рослини. П'ять пелюстковидних чашолистиків утворюють неправильну квітку, причому верхній чашолистик має вигляд шолома або ковпака. Він настільки нагадує старовинний шолом воїна чи гладіатора-борця, що аконіти мають ще іншу назву - "борець". З сивої давнини відомі людям отруйні властивості аконітів.

 — В усьому світі налічують понад 80 видів аконітів, поширених у Європі, Азії, Північній Америці. На території України зростає всього 16 видів. У природному заповіднику "Медобори" – 3, — повідомляють у заповіднику. — Більшість видів аконітів зустрічаються порівняно не часто, а частина належить до рідкісних рослин, а отже, потребує охорони. До того ж аконіти дуже чутливі до порушення тих ділянок у рослинних угрупованнях, де вони зростають. Так що надмірне випасання і витоптування, косіння, вирубування лісу чи знищення чагарникових заростей неминуче призводять до зникнення цих цікавих рослин.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.