Готується до першого класу: 7-річному хлопчику з Тернопільщини пересадили нирку

Опубліковано в Новини 17.08.2023

Юному жителю Тернопільщини — 7-річному Владику у його День народження лікарі пересадили нирку, на яку хлопчик чекав рік.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

 — Через ваду розвитку — гіпоплазію — нирки Владика від народження були дуже маленькими і з часом геть перестали працювати. Хлопчикові довелося перебувати на діалізі. Кілька разів на тиждень по чотири години функцію нирок виконував спеціальний апарат, що очищував кров від токсинів та надлишкової рідини. Владик весь цей час майже не бував вдома і не міг відвідувати дитячий садочок, натомість — постійно перебував на процедурах у лікарнях, — розповідають медики.

Довгоочікувану пересадку лікарі провели у День народження хлопчика.

 — Родині зателефонували і сказали: є донорська нирка для вашого хлопчика. Посеред ночі мама із сином-іменинником прибули до нашої дитячої Лікарні Святого Миколая. Донором став чоловік, який отримав несумісні з життям травми. Його не вдалося врятувати. Але його рідні погодилися подарувати шанс на життя іншим людям. Серед них — маленький Владик, — розповідають у медичному об'єднанні.

Медики зазначають: ця пересадка для Владика вже друга, тож від лікарів операція вимагала майстерності та обережності.

— Три роки тому Владику проводили родинну пересадку. Тоді донором став батько. Але, на жаль, та нирочка функціонувала недовго. Виконання ж повторних трансплантацій вимагає від лікарів особливої майстерності. Бо внаслідок попередньої пересадки є рубцеві процеси, які ускладнюють повторні операції. Крім того, дитячі судини — дуже маленькі і робота з ними вимагає ювелірної точності. Операцію Владика хірурги завершили лише під ранок. Їм все вдалося, — кажуть медичному об'єднанні.

Вже за два тижні після рятівної трансплантації здоровий хлопчик повертається додому.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

20.09.2024 soroka
Київ виділяє ще понад пів мільярда гривень на допомогу Силам оборони, - Кличко
Допомогу військовим від громади Київа буде збільшено ще на понад пів мільярда гривень. Відповідне рішення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.