У Німеччині відкрили крамницю з українськими стравами

Опубліковано в Новини 16.02.2023

У місті Найс, що поблизу Дюссельдорфа, українець Денис Кушал наважився відкрити продовольчу крамницю Gastro OMA, де можна придбати напівфабрикати українських страв.                                                                                                                       

В інтерв’ю «Німецькій хвилі» він розповів, що Gastro OMA (або Гастро Бабуся) – це відповідь на запит ринку, який виник після початку повномасштабної війни.

– Придбати страви, які схожі на пельмені або вареники, можна було у російських магазинах. Та враховуючи відносини України і росії, люди не могли купляти їхні продукти. Тоді виникла ідея створити свій заклад, де буде різноманітність українських страв. Також, головною цілю було створити робочі місця для тих, хто переїхав з України в Німеччину та потребує працевлаштування, – каже Денис Кушал.         

Основою меню є класичні українські вареники, вареники з малиною та сиром, які ліпляться вручну, а в процесі роботи працівники дають поради один одному для вдосконалення та полегшення роботи.

Загалом меню Gastro OMA різноманітне – 34 страви. Це пельмені, деруни звичайні та з цукіні, голубці, млинці з різними начинками, сирники та інші українські страви.

Персонал – українці, тільки на касі дівчина з Литви, яка добре володіє німецькою мовою та пояснює німцям особливість української кухні. Загалом у Gastro OMA працює 8 людей, усі офіційно працевлаштовані.

Олександр Данканич – шеф-кухар, який здобув освіту в Англії, зараз готує українську кухню в Німеччині. Саме йому сподобалася ідея Дениса поширювати український смак. 

– Я починав з рецептів своєї і колеги бабусі, за якими виходило гарне тісто. Але пізніше, коли ми перейшли на велику кухню, рецепти перестали працювати, адже об’єми тіста значно збільшилися і руками важко було мішати, і за нас це робила машина. Тоді довелося виготовляти інший рецепт, який буде смачний та підійде для мішання в машині. Та головним інгредієнтом усіх страв є вкладання своєї душі та любові, – в інтерв’ю «Німецькій хвилі» розповів  Олександр Данканич.                                                                               

Мешканці Найса мають можливість скуштувати українські страви, які для них нові та незвичні. Вони дуже добре відгукуються про крамницю Gastro OMA. Також покупцями є наші земляки, які приїжджають з околиць, щоб придбати страви й відчути смак дитинства.

Фото: Judith Michaelis, Neueröffnung in Neuss  

ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.