Тернопільські тролейбусники очікують збитків на 12 мільйонів

Опубліковано в Новини 20.01.2017

В КП "Тернопільелектротранс" повідомляють, 2017 рік буде важким для тернопільських тролейбуснкиів, адже згідно із розрахунків вони очікують збитків на суму в 12 мільйонів гривень.

Це пов’язано з рядом чинників. Найголовніший із них - зростання вартості електроенергії. Адже 19 грудня 2016 року було прийнято тариф для міського пасажирського електричного транспорту на рівні звичайних промислових споживачів. Так, із січня 2016-го до січня 2017 року вартість електроенергії для "Тернопільелектротранс" зросла у 8 разів.

Інший чинник важкого економічного стану тролейбусного депо – відсутність державної підтримки. Тобто, усі кошти виділені на перевезення пільгових категорій населення виділяють із міського, а не з державного бюджету. Цьогоріч із місцевої казни передбачили на перевезення пільгового пасажира 23 млн. гривень. Разом з тим, розрахункова цифра становить близько 35 млн. гривень. В такому випадку підприємство передбачає збитки у 12 млн. гривень.

Третій чинник - втрати від невідповідності тарифу після значного підвищення вартості електроенергії.

– За нашими розрахунками вартість проїзду в тролейбусі, враховуючи 100-відсоткову оплату всіма пасажирами, незалежно від того, мають вони пільгу чи ні, мала би становити 4,18 грн. Новий тариф складає 3 грн. Тобто на сьогодні має місце недофінансування 1,18 грн. Враховуючи те, що в рік ми перевозимо близько 25 млн. пасажирів, отримуємо втрат по підприємству тільки на різниці понад 25 млн. грн. А враховуючи те, що є недофінансування по пільгових перевезеннях 12 млн. грн., приходимо до висновку, що 2017 фінансовий рік для тернопільських тролейбусників буде надзвичайно важким, – каже директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх.

Разом з тим, КП "Тернопільелектротранс" має свої досягнення. Так, в підприємстві інформують, за останніх 5 років вдалось вивести пасажиромісткість на ту, яка була в пік розвитку міського електротранспорту (кінець 80-х – початок 90-х років минулого століття). Якщо в той період на лінії випускали 90 одиниць, то сьогодні – 50 тролейбусів, але з більшою пасажиромісткістю.

До слова, тернопільські тролейбуси перевозять 10 мільйонів платних пасажирів у рік. Крім того, враховуючи новий тариф 3 гривні, обсяг доходів по підприємству складе орієнтовно 30 млн. гривень.

За матеріалами КП "Тернопільелектротранс".

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.