Бізнесу Тернопільського краю віддали 171 млн грн податку на додану вартість

Опубліковано в Новини 01.09.2022

Торік у січні-липні суб’єктам підприємницької діяльності – юридичним особам Тернопільщини з державного бюджету відшкодовано грошовими коштами 171 млн грн податку на додану вартість. Про це інформував начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Загалом про відшкодування податку на додану вартість повідомили 143 суб’єкти господарювання краю. Заявлена платниками до повернення сума склала 347 млн гривень.

- Упродовж цього року працівники податкової служби упередили 4,7 млн грн. неправомірно заявленого до повернення ПДВ, – констатував посадовець.

Він також додав, що на початок серпня 2022 року загальний залишок заявленого невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становив 272 млн гривень. Оскільки 256 млн грн перебувають у стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування згідно з вимогами Податкового кодексу України і відповідними нормативними документами, а 16 млн грн – у судовому та адміністративному розглядах.

Згідно з п. п. 214.1.5 п. 214.1 ст. 214 ПКУ базою оподаткування акцизним податком є вартість за максимальними роздрібними цінами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку, реалізованих відповідно до п. п. 213.1.14 п. 213.1 ст. 213 ПКУ.

Для використання у кальянах призначений товар «тютюн для кальяну», який класифікується у підпозиції 2403 11 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну», тобто готова суміш, до складу якої входить тютюн, який є невід’ємною часткою такої суміші та який неможливо відокремити із готової суміші.

Отже, базою оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів при реалізації суміші для кальяну є вартість всієї суміші, яка класифікується за кодом УКТ ЗЕД 2403 11, а не його частки – тютюну.

При цьому, відповідно до п. 40 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 01 січня 2023 року, сплата акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року.

Джерело: ГУ ДПС у Тернопільській області

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.05.2024 soroka
Мер Києва Віталій Кличко терміново передав 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ захисникам Вовчанська
Мер Києва Віталій Кличко відправив захисникам під Вовчанськ велику партію дронів та системи РЕБ. Невдовзі…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.