Переселенці з Донеччини подарували Бережанам вишиту карту з мотанками

Опубліковано в Новини 25.08.2022

Подружжя Муравльових – двічі переселенці. До Краматорська Оксана та Олекса приїхали у 2014 році з Ясинуватої, а через повномасштабний наступ рф в Україні були змушені знову тікати від війни, переїхали до Бережан на Тернопільщині.

Справу українського розмовного клубу «Файно», розпочату в Краматорську, продовжили у новому житті, пише «Антикризовий медіа-центр».

Декілька років поспіль, готуючись до державних свят, український розмовний клуб «Файно» готував якісь цікавинки для Краматорська, місцевих жителів та переселенців. Співпрацюють з родинною майстернею Woodlike, яка безкоштовно виготовляє  для клубу патріотичні сувеніри. Саме таким чином з’явилась мапа України, яка складається з регіонів-пазлів та вишита бісером. Ця мапа знаходиться в дитячій бібліотеці в Краматорську. Згодом зробили вишитий герб Краматорська, а також мапу-льолю з дитячими розпашонками, вона зберігається на підприємстві «ДонМет». 

Дерево як символ українців  

Цього року, попри війну, переселення та інші складнощі, співпрацю з WoodLike вирішили продовжити та замовили в них дерево-мапу.

«У Бережанах ми співпрацюємо з ГО «Бережанський майдан», у діяльності якої є екологічна складова. Готуючись до Дня незалежності, вирішили зробити щось екологічне. Відразу виникла ідея з дубом – це основа для мапи-пазла. Дуб вирішили прикрасити калиною, вишитою бісером. А на кожний регіон додати також мотанку», – розповідає Оксана Муравльова.

Родина Поколенків, яка розвиває майстерню Woodlike, охоче взялась допомогти Оксані Муравльовій втілити її задумку в життя. Від самого початку створення майстерня позиціонує себе як соціальний бізнес і підтримка таких організацій, як клуб «Файно» – це їх соціальна відповідальність.

Woodlike позиціонує себе як родинна майстерня з історією. Прадід Дмитра виготовляв багети для дзеркал у майстерні на власному подвір’ї, де й збудували нову майстерню Дмитро та Наталя. На логотипі Woodlike розміщене дерево з листочками. На вулиці в Костянтинівці, де живе родина Поколенків, росте козацький дуб 18 століття. Отже, вони зраділи, що їм замовили зробити дерево як символ українців.

«Мапа України з пазлів – це наша унікальна розробка. Саме під її розмір робили й дерево. Саму мапу вирізали лазером, а от дерево на новому фрезері. Його розмір –  метр на метр. У кожному пазлі-регіоні зробили дірочки під вишивку бісером калини. Вони однакові, але трошки відрізняються за розміром, бо самі пазли також різні. Для того, щоб прикріпити мотанки, також зробили окремі дірочки». 

Іграшкове дерево з символами країни  

Над вишивкою калини та виготовленням мотанок працювали близько 20 волонтерів. Наймолодша учасниця – старшокласниця, найстарша – 80-річна жінка. Серед майстринь – переселенці з Донеччини, Миколаївської, Херсонської, Харківської областей та місцеві,  в тому числі давні переселенці з Польщі. Настанови давала майстриня з Києва Олена Сухоцька, з якою клуб «Файно» вже давно співпрацює. Так зробили мотанки з ниток, з трави та клаптиків тканин. Їх розмір – не більше 8-10 сантиметрів. 

А коли все було готово, відправились до сесійної зали Бережанської міської ради, де провели урочисте склеювання пазлів-регіонів. Керував процесом Олекса Муравльов, бо треба було правильно розташувати області. Почали з Кіровоградської, з центру, потім додавали захід, схід і так далі.

Аби клей прихватився, довелось тримати кожен регіон, так багато рук робили водночас спільну справу.  Поки тривала робота, волонтери розповідали цікавинки про регіони та співали «Червону калину». Готову мапу передали до краєзнавчого музею в Бережанах.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.