Тернополянам назвали продукти, які піднімуть настрій

Опубліковано в Новини 30.12.2016

Особливо у новорічні свята.

Їх назвали фахівці ТОЛЦ:

"Це усе через стрес, - зітхаємо ми, запихаючи в рот чергове тістечко. - Доки солодкого не з'їм, не заспокоюся! Правда, до дзеркала потім хоч не підходь". Насправді заїдати проблеми можна з користю для фігури! 

Вівсянка, сер!

Стрес Мамаєм проходить по організму, виснажуючи запаси корисних речовин і створюючи благодатне підґрунтя для розвитку самих різних захворювань. Лікарі стверджують, що порушення обміну речовин, серцево-судинні і ендокринні проблеми, що отруюють життя мільйонам людей, на 80% пов'язані саме із стресами. Тому організм необхідно підгодовувати правильною їжею, яка допоможе відновити баланс.

Особливо активно стрес знищує вітаміни групи В, без яких не може нормально функціонувати нервова система. Щоб поповнити їх нестачу, їжте хліб з висівками, гречку, пшоно і вівсянку, квасолю і горох. В5, або пантотенова кислота, яку так і називають, - антистресовий вітамін, є в грибах, морській рибі, яйцях.

Наступні жертви стресу - калій (щоб поповнити його нестачу, налягайте на абрикоси, банани, авокадо, фініки і курагу), кальцій (його багато в молочних продуктах) і магній (їм багаті морепродукти, м'ясо, молоко, волоські горіхи, зелень).

Корисна практика - загризати стрес горіхами і відлякувати часником. У цих продуктах, так само, як у бурому рисі, міститься селен, необхідний під час нервування. Ще один борець за міцні нерви - цинк - є у бобових, яєчному жовтку, гарбузовому насінні і устрицях ().

Вітаміни С (цитрусові, капуста, томати, ківі), Е (горіхи, насіння, рослинна олія), провітамін А (печінка, риб'ячий жир, жовті і червоні овочі) і клітковина (свіжі овочі-фрукти) успішно справляються з вільними радикалами, які під час стресу виробляються особливо активно.

Генератор задоволень

Їжа - найдоступніше джерело задоволення. Коли в шлунок потрапляє ласий шматочок, в кров випліскуються ендорфіни, або гормони щастя. Людину охоплює ейфорія - і проблеми йдуть на другий план.

Ощасливлюючий ефект дають звичайнісінькі продукти. Шоколад, тільки не молочний і солодкий, а чорний і гіркий: калорій в ньому менше, активних речовин більше. Мед, який з успіхом замінює цукор. Картопля, банани, морква і болгарський перець. Морська риба, яйця, курка, індичка, печінка. Прянощі - імбир, перець чілі, базилік, селера.

Вже через 20 хвилин після такої їди мозок виробляє необхідні гормони. Найкраще, що ви можете зробити після корисної трапези - прогулятися на свіжому повітрі. Ефект буде подвійний: по - перше, активні прогулянки теж стимулюють вироблення в мозку ендорфінів, а по - друге, ви відійдете від столу і розтрусите зайві калорії.

Не пий вина, Гертруда!

Ось чого при стресі робити не варто, так це пити гірку. Кава, чай, газована вода і енергетичні напої - теж не кращий варіант. До їх складу входять кофеїн і теобромін - великі фахівці зі збудження і загострення емоцій.

Міцну каву добре пити людині, у якої і без того бадьорий настрій і маса райдужних планів. Тим, у кого на душі кішки скребуть, алкоголь допоможе лише знову і знову згадувати неприємну ситуацію і прокручувати в голові можливі варіанти її рішення. Не варто при стресі гризти чіпси і солоні огірки. Надлишок солі і спецій ще більше підвищує артеріальний тиск, в скронях стукає, у роті сухість - додатковий букет неприємних відчуттів гарантований.

До речі, Людина взагалі схильна підсаджуватися на ендорфіни. Особливо якщо життя не занадто балує її позитивними емоціями. Звідси постійні перекушування і, на жаль, зайва вага і цілий клубок пов'язаних з цим проблем - і фізичних, і моральних. Як з цим боротися? По - перше, рахувати калорії. Але, як ви вже встигли переконатися, не в них щастя. По - друге, використати альтернативні методи боротьби із стресом. Допомагають заспокоїтися і налаштуватися на позитивний лад танці, секс (), плавання, спів (нехай фальшивий - головне, щоб від душі), прогулянки з собакою. 

Будьте здорові і не нервуйте. Все буде добре!

За матеріалами газети «Аргументи і Факти»

Заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

07.05.2024 soroka
Данія готова інвестувати у Тернопілля
Днями Тернопільщину відвідала делегація у складі представників гуманітарної місії ОБСЄ, представників українського бізнесу і данських…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.