Антибіотики у Тернополі можна купити лише за рецептом

Опубліковано в Новини 02.08.2022

В Україні з 1 серпня купити антибіотики в аптеках можна лише за рецептом.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, під час перехідного режиму будуть діяти як паперові, так і електронні рецепти на антибіотики.

Рецепт на антибіотики можна буде отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання саме електронного рецепта, необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

Лікар призначає ліки в рецепті за діючою речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. А крім цього також вкаже спосіб застосування ліків та тривалість його прийому. Відповідне призначення фіксується в інформаційній довідці до електронного рецепта, яку лікар надрукує та засвідчить особистим підписом та печаткою.

Пацієнт може погасити електронний або паперовий рецепт в аптеці, обравши будь-який із наявних брендів лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті. Так, пацієнт буде приймати рішення про покупку на свій розсуд та відповідно до власного бюджету.

- Важливо, аби саме лікар зробив призначення, оскільки недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними, – пояснили нововведення у МОЗ.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.