Зміни у схемі нарахування оплати за водопостачання і водовідведення: тернополяни отримали нові нарахування у платіжках

Опубліковано в Новини 23.06.2022

З 1 травня в Україні вступили в дію зміни у схемі оплати за водопостачання та водовідведення, адже запрацював Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», згідно з яким мешканці багатоповерхівок оплачуватимуть також за внутрішньобудинкові втрати води. 

Відповідно до Закону, споживачі повинні оплатити за всю воду, яка подана на будинок. Якщо виникає різниця між розходом облікованим загальнобудинковим лічильником і тим, що спожили абоненти у будинку, то ця різниця (небаланс) розподіляється між усіма споживачами цього будинку або між тим, хто немає індивідуальних лічильників.

- З червня споживачі, які проживають в багатоквартирних будинках, отримали рахунки, де вже по-новому застосовано норми законодавства щодо проведення нарахувань з врахуванням показників комерційного вузла обліку. Рахунки за травень споживачі отримали з врахуванням показників загальнобудинкового лічильника, - пояснює директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

Тож відтепер весь об’єм води, який заходить у багатоквартирний будинок, будуть оплачувати власники/співвласники цього будинку. Тобто, якщо у будинку є втрати води, наприклад у підвальних приміщеннях, мешканці будинків будуть сплачувати за ці витрати також. А не лише за воду, яку вони використовують у власних квартирах.

Щодо нарахувань, то вони будуть проводитися наступним чином: якщо власник квартири використав за місяць 5 м. куб води (відповідно до особистого лічильника), то його частка за втрату води у будинку є пропорційно меншою, ніж власника іншої квартири, який використав 10 м. куб води. І пропорційно більшою від частки власника квартири, який використав 2 м. куб води.

Тож фіксованої ставки немає, а оплата буде залежати від того, скільки власник квартири спожив води за індивідуальним лічильником і від того, скільки було втрачено води у будинку.

Щоб не переплачувати за «втрачену» воду, балансоутримувачі, ОСББ та приватні обслуговуючі організації (колишні ЖЕКи) повинні слідкувати за станом мереж і вчасно усувати пошкодження.

У КП «Тернопільводоканал наголошують також, що якщо споживач тимчасово не проживає у помешканні через військові дії в Україні, незважаючи на це, потрібно подавати показники. В іншому випадку буде проведення нарахування по середньому споживанню за попередні 12 місяців, але не довше трьох місяців. Якщо на четвертий місяць показників не подано, абонента прирівняють до того, в якого відсутній індивідуальний лічильник.

Отримати додаткову інформацію споживачі можуть за телефонами: (0352) 519751, (0800) 354357, (0800) 509909.

 

Джерело: ТМР

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.