У тернопільському музеї зберігаються унікальні вишиті рушники з ХІХ століття

Опубліковано в Новини 26.04.2022
У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігаються унікальні вишиті рушники з різних міст і сіл Тернопільської області, окремі з яких датуються ХІХ століттям.
 
Про це повідомив голова Тернопільської обласної ради. 
 
- Здавна українці вважали великодні рушники символом пробудження й оновлення життя. Господині на Тернопільщині з молитвою та у гарному настрої вишивали великодній атрибут власноруч, щоб наповнити дім теплом і святковою енергетикою. Сьогодні майстрині в нашому краї продовжують відроджувати традиції, створюючи вишиті великодні рушники до найбільшого й найсвітлішого свята — Воскресіння Христового, - зазначив Михайло Головко.
 
На виставці в краєзнавчому музеї, у рамках проекту «Полотняний фольклор», представили рушники, вишиті у селі Воробіївка на Підволочищині в 1910-их рр. (передав Б. Діденко), у селі Бриків на Шумщині в кінці ХІХ ст. (передав О. Мовчан), у селі Матвіївці на Шумщині на початку ХХ ст. (передала М. Сопляк), у селі Кошляки на Підволочищині на початку ХХ ст. (передала М. Думанська М.), у селі Довге на Теребовлянщині, авторства Варвари Іванівської 1925 року (передала Г. Гуцул). Також з фондів музею презентували унікальні великодні писанки.
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.10.2024 soroka
Київська громада передала 750 дронів бійцям бригади ім. Богдана Хмельницького, - Віталій Кличко
Чергову партію допомоги від столичної громади отримали бійці президентської бригади – 750 дронів різних типів.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.