За минулий рік на Тернопільщині зареєстрували 277 кримінальних проваджень, пов’язаних з домашнім насиллям

Опубліковано в Новини 16.01.2022

Загалом до Головного управління Національної поліції Тернопільщини за 2021 рік надійшло 11 428 звернень від осіб, котрі стали жертвами домашнього насилля.  

Зі слів старшого інспектора відділу дільничних інспекторів поліції УПД ГУНП в Тернопільській області Дмитра Адамовича,  за минулий рік на профілактичний  облік загалом було поставлено 2856 жителів краю, котрі вчиняли насилля над своїми рідними та близькими. А загальна кількість осіб, котрі перебувають на такому обліку, – майже три тисячі, з них - понад триста жінок. Поліцейські винесли 2682 термінові заборонні приписи, суди винесли 31  рішення про винесення обмежувальних приписів. За вчинення домашнього насилля поліцейські Тернопільщини порушили 277 кримінальних проваджень.

Судова практика свідчить, карають винуватців переважно громадськими роботами. Приміром, до 150 годин громадських робіт суд засудив жительку Тернопільського району. Жінка, зловживаючи алкоголем, впродовж тривалого часу чинила насилля над колишнім  чоловіком. До 150 годин громадських робіт також було засуджено жителя Шумської громади, котрий знущався над рідною матір’ю.

Нагадаємо, під  термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, котрі разом живуть чи жили.

Порушникам закону загрожує покарання у вигляді штрафу в розмірі від 170 до 680 гривень,  від 30 до 60 годин громадських робіт, адмінарешт до 15 діб. Якщо в діях насильника будуть ознаки кримінального злочину, то  покарання буде суттєвішим: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Про домашнє насилля поліцію можуть повідомляти не лише жертви. Медики, вчителі, які  виявлятимуть подібні  факти щодо дітей чи отримуватимуть про це заяви або повідомлення, повинні не пізніше, ніж за одну  добу поінформувати  про це поліцейських.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.