Медик з Тернопільщини взяла участь у проєкті «30 лікарів Незалежної України»

Опубліковано в Новини 27.08.2021

Це судинна хірургиня, доцентка кафедри хірургії №1 Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Якимчук Олена.

Свій професійний шлях жінка розпочала у Незалежній Україні. Вона постійно навчається, покращує свою практику, і пишається тим, що працює в Україні.

Олена Якимчук із родини лікарів, тому в дитинстві замість казок гортала книжки з медицини. Проте продовжувати династію медиків не поспішала. Натомість дівчина хотіла стати журналісткою, придивлялася до «Києво-Могилянської академії»... Аж раптом у десятому класі потрапила з однокласниками на екскурсію на кафедру анатомії патологоанатомічного музею. Саме тоді усі ці склянки, пробірки, експонати запалили в ній інтерес та любов до медицини – й Олена подала документи до медичного вишу.

Вона хотіла, як і мама, бути акушеркою-гінекологинею, проте доля розпорядилася інакше. Спочатку слова очільника МОЗу про те, що країні потрібні сімейні лікарі та хірурги, а потім, що було вирішальним, захоплення старшими колегами, які своїм прикладом викликали у студентки повагу та бажання наслідувати їм.

Судинна хірургія – це непроста річ, у ній багато страшних та небезпечних речей, – усвідомила з плином часу Олена Якимчук, – Тут кожний випадок є унікальним, історії пацієнтів щоразу різні і вимагають особливих методів та підходів у лікуванні, тому велике значення має точність, філігранність техніки – це складно, але і цікаво, водночас.

По життю Олена неодноразово стикалася із поблажливим ставленням та недовірою до себе як до хірургині. На жаль, стереотипи заважають побачити в особі тендітної красивої жінки висококласного спеціаліста. Але своєю практикою та успішними операціями вона щоразу доводить зворотне. Показовим є один випадок. Якось колеги мимохідь попросили її глянути на ногу хлопця з травмою великої задньо-гомілкової артерії. Кровотечу було вже зупинено та рану зашито – лікарі вважали справу завершеною, проте Олена Якимчук розсудила інакше. Оглянувши проопероване місце, вона звернула увагу на набряк, що так і не вщухав. І лікарка вирішила переоперувати ногу, попри заспокійливі слова колег про те, що, мовляв, все буде гаразд, інша артерія візьме на себе функцію. Операція тривала понад дві години, хірургиня вшила венозну вставку… і кінцівка стала змінюватися просто на очах. За якихось 15 хвилин набряк зійшов. Тепер хлопчина бігає та грає у футбол, що навряд чи було можливим, не опинись поряд Олена Якимчук, яка, до речі, приїхала тоді зовсім до іншого пацієнта та мала обмежений інструментарій і час. Але інакше поступити вона просто не могла, бо порятунок життя та здоров’я людей – це те, чому вона присвятила своє життя.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
Віталій Кличко: Валерію Залужному та Ліні Костенко присвоєно звання почесних громадян міста Києва
Київська міська рада на сьогоднішньому засіданні проголосувала за присвоєння звання Почесний громадянин міста Києва колишньому…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.