У Тернополі може зникнути робота видатного українського художника

Опубліковано в Новини 19.07.2021

У Тернополі на будівлі ВАТ «Текстерно» утеплюють стіну з панно видатного українського художника Валерія Ламаха.

 Про це у мережі розповіла тернополянка Анна Золотнюк.

 — Смальтові панно на будівлі “Текстерно” Ламах створив у 1974-75 роках, це була його остання монументальна робота. В цих смальтових панно автор поєднав фігури працівників і працівниць із орнаментальними сюжетами “Книги схем”. Таким чином ці твори набули особливої цінності та значущості, — каже Анна Золотнюк.

 

У обговоренні думки тернополян щодо пам’ятки розділилися.

— Від коли це цей совковий несмак комуністичних прихвостнів став мистецтвом ? Ще схожа ліпанина є на бульварі Д. Галицького на якій зображено як українці зустрічають радянських окупантів визволителів . Це все має бути ліквідовано в рамках декомунізації ,як символи тоталітарного совкового режиму, — пише Олег Каліщук.

У східній Німеччині теж можна наткнутись на такі витвори в стилі соцреалізму, як нагадування про ту епоху. Панно гарне, без рад символіки . Прохання до рагулів, залиште панно, — каже Andrij Andrzej Nazarenko.

— Читаю деякі коментарі-за голову хапаюсь! Як усе запущено... Кожен твір має не тільки ідеологічний аспект, а й МИСТЕЦЬКУ цінність! В музей! Щоб показувати. як було, чому було. Окремо - як зроблено, ким. Художники малювали-ліпили різне. Але тільки таке, " угодне" , проходило цензуру. А роботи Тетяни Яблонської теж в п’єц? Теж прославляння людей праці в Союзі. А Шевченко малював "Портрет П. В. Енгельгардта". Спалити? Тарас Григорович прославляв міщан? Вже були одні, що "...разрушим до снованья, а затем..."Чим Ви, панове-опоненти, кращі за тих "разрушітєлєй"? Кому заважало панно з картою Тернополя на Театральному майдані? — додає Любов Поворозник.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.