Тернопільський журналіст посмертно отримав почесну нагороду

Опубліковано в Новини 26.07.2016

У Хмельницькому ордени Народних Героїв України отримали 15 відданих захисників Вітчизни. Недержавну відзнаку вручили у патріотам з різних куточків країни, різних військових звань і цивільним. Тим, кому вдалося вижити і родинам полеглих за Незалежність.

Як розповідає журналістка, волонтерка, організаторка церемонії Віолетта Кіртока, усі кандидатури пройшли суворий відбір. Вручали народні нагороди маленька волонтерка Луїза Мілованова, заступник командувача Сил спеціальних операцій Народний герой України полковник Сергій Кривонос та волонтер Володимир Голоднюк.
Звання Народний герой України на 18-й церемонії нагородження отримали троє військовослужбовців 30 окремої гвардійської механізованої бригади Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗС України Олег Копичинський, Микола Микитюк, (посмертно), Олександр Шевчук; заступник командира взводу 17 батальону 57 бригади Дмитро Годзенко, «Годзілла» (посмертно); боєць 24 окремого штурмового батальйону «Айдар» Сухопутних військ ЗС України Назар Якубовський (посмертно); механік-водій танкового батальйону 92 окремої механізованої бригади ЗС України Віталій Борщ; командир 3-го батальйону 72-ї окремої гвардійської механізованої бригади ЗС України Андрій Жук (посмертно); офіцер 8 полку спеціального призначення Сил спеціальних операцій Олексій Бондарчук; командир 142 Центру Сил спеціальних операцій Сергій Дубина; військовий журналіст Дмитро Лабуткін (посмертно); волонтер Олександр Хаджинов; громадський діяч і волонтер Сергій Притула; лікарська бригада, що була розстріляна противником разом із пораненим під Дебальцевим: Сергій Кацабін, Анатолій Суліма, Михаїл Балюк, (усі посмертно).

- Дякую всьому народу України за збір срібла для нагороди. Якби не ви, її б просто не було, - звернувся до всіх зі сцени концертної зали ювелір Дмитро Щербаков, який виготовляє ці ордени.
Історії кожного героя розповідали зі сцени, їх вітали оплесками і стоячи. Слухаючи розповіді про загиблих, присутні не раз витирали сльози. Навіть бійці, які багато бачили на Сході України, захоплювалися їхньою мужністю. Рідні загиблих, які отримували їхні нагороди, не стримували сліз. Розповідали, якими були ті, з кого маємо брати приклад у любові до рідної землі.
Віталій Лабуткін отримав орден за подвиг свого сина – військового журналіста Телерадіокомпанії «Бриз» ВМС ЗС України, капітана 3-го рангу Дмитра Лабуткіна. 28-річний уродженець Тернопільщини проходив військову службу на військовому телебаченні у Севастополі. Під час окупації Криму він виїхав з родиною до Одеси, залишився у Збройних Силах, та героїчно загинув біля Дебальцевого у бою між українською розвідгрупою та російськими окупантами. На фасаді школи у Тернополі, де вчився Дмитро Лабуткін, відкрили меморіальну дошку на його честь.
- Звичайно нагорода болісна, хай би краще її отримували живі. Та й взагалі, мабуть, потрібно пам'ятати всім загиблих героїв в цій війні. Доки ми їх будемо пам'ятати, доти вони будуть в наших серцях завжди живими, - поділився батько Дмитра Лабуткіна Віталій Лабуткін.

Довідково. Орден «Народний Герой України» - українська недержавна нагорода, запроваджена у 2015 році за ініціативою колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова.

Нагорода виконана у двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю; жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів та медиків.

 

Андрій Агєєв.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.