Чи буде і що буде у тернопільській ратуші?

Опубліковано в Новини 01.07.2016

Створення ратуші в будинку на бульварі Шевченка неможливе, оскільки приміщення не відповідає функціям ратуші. Не буде там і закладів харчування.

На петицію Андрія Мудрого про відновлення ратуші у Тернополі надійшла відповідь від заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В.О.Остапчук:

"Згідно проведених громадських опитувань, що стосується проведення реконструкції будівлі за адресою бульвар Тараса Шевченка,21, а саме підтримати один із варіантів: 

- провести реконструкцію будівлі та влаштувати в ній кафе з відкритою терасою або 

- при реконструкції існуючої будівлі влаштувати ратушу з двостороннім годинником. 

На вищевказану електронну петицію, управління містобудування, архітектури та кадастру повідомляє, що дане питання неодноразово розглядалось на засіданнях архітектурно-містобудівних рад при управлінні містобудування, архітектури та кадастру, і з даного приводу виникали кардинально різні думки, тому при Тернопільській обласній організації національної спілки архітекторів України в березні 2016р. відбувся відкритий конкурс на краще вирішення фасадів об’єкту містобудування: «Реконструкція будівлі комунальної власності з надбудовою офісних приміщень» на бульварі Т. Шевченка,21 в м. Тернополі, де було представлено дванадцять робіт архітекторів. 

За результатами конкурсу визначений переможець – архітектор Будзик О.І. 

Рішенням конкурсного журі визначено, що за основу при розробленні фасадів взяти проект переможця конкурсу та з умовою, що в будівлі не влаштовувати закладів громадського харчування. 

Додатково з проектними пропозиціями можна ознайомитись безпосередньо в Тернопільській обласній організації національної спілки архітекторів України (вул. С. Крушельницької,1а). 

Одночасно повідомляємо, щодо значення та визначення функції будівлі «ратуша» - це споруда для органів міського самоврядування у європейських країнах епох Середньовіччя і Нового часу (порівн. магістрат). Ратуша включала елементи цивільного і фортечного будівництва. Звичайно будувалася у вигляді компактної кількаповерхової споруди із залом для засідань всередині, балконом, з якого звертались до народу, та високою ярусною баштою (беффруа). На останній висів дзвін, щоб сповіщати мешканців міста про небезпеку, а пізніше вона ззовні збагачувалася кадраном. 

Зокрема, у Львові міська ратуша, де знаходиться орган міського самоврядування – це і є міська рада; у нашому місті міська рада знаходиться у колишньому будинку офіцерського зібрання, вул. Листопадова, 5".

Для довідки: У Тернополі ратуша існувала з середини XIX століття до 1944 року і слугувала для засідань магістрату. Однак розташовувалась на місці теперішнього пам'ятника О. Пушкіну.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.10.2024 soroka
Київська громада передала 750 дронів бійцям бригади ім. Богдана Хмельницького, - Віталій Кличко
Чергову партію допомоги від столичної громади отримали бійці президентської бригади – 750 дронів різних типів.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.