"Живу" ялинку у Тернополі можна придбати від 40 грн

Опубліковано в Новини 24.12.2018

За маленькі "в'язані" ялинки на Центральному ринку просять від 40 грн. За метрові - від 200.

Про цепише "20 хвилн".

На продуктовому ринку поруч з Центральним продають "живі" метрові чіповані ялинки. Вартість від 100 грн і до півтисячі. Маленькі "живі" ялинки на сходах до молочного відділу Центрального ринку одні продавці продають уже другий день, інші лиш вийшли на торгівлю. Кажуть, що попит є. Ціна найменшої ялинки від 40 грн, є і за 50-60. Метрова - 250 грн. За словами продаців, щоб зв'язати маленьку ялинку потрібно десь півгодини. В інших місцях на ринку можна знайти маленькі ялинки за 60, 90 та 200 грн. 

Середня жива ялинка до 200 грн Якщо хочете велику "живу" ялинку, то слід йти на новий продуктовий ринок. Там є кілька "точок", де продають чіповані ялинки. Вартість від 100 грн. П'ятиметрова можна коштувати і півтисячі.  Продають ялинки, як розповідає підприємець пані Лариса, уже третій день. Попит є і чималий. Найбільше купують ялинки "квартирного варіанту" висотою 2 - 2,50 метри.

  - Якщо в людей немає підставок під ялинку, то їх теж можна придбати за 100-120 грн, - каже жінка. - Але до піставки ще потрібно прикріпити пляшку з водою, щоб ялинка пила. Можна ялинку ставити і у відро з мокрим піском та підливати її. Якщо ялинка п'є, то розпускає бруньки. 

Відразу на місці ялинку можуть запакувати в сітку. Коштує це 10 грн. Для цього є спеціальний апарат. 

Продають там і маленькі ялинки - ікебани: за 50 грн можна купити 50-ти сантиметрову з ялиці. За 65-70 грн - 60-ти сантиметрову. А за метрову - 100-120 грн. Ще продають віночки. Їх вартість залежить від декору - від 50 до 100 грн. 

Ялинки на корпоратив  В іншій "точці", на тому ж продуктивому ринку, ціни на "живі" ялинки стартують від 150 грн і до 500 грн. Тут вам ялинку замотають безктоштовно. Як розповів продавець, є карпатські і тернопільські ялинки та ялиці. Карпатські дорожчі, бо їх потрібно ще доставити і ціна закупівлі дещо більша, ніж тернопільських. 

- В нас ще замовлять великі ялинки - 4 - 4,5 метри. Це на корпоративи якісь, в садочки, заклади, - каже продавець. - Коштують вони дорожче. Минулого року було багато таких замовлень, в цьому - ще не було. 

Найбільший попит на ялинки і в цьому, і в 2017-ому році був перед Днем Св. Миколая, зараз вже менший. Як каже продавець, люди за ялинками прийдуть за день-два до Нового року. Але тоді ціна на ялинки залежатиме від їхньої кількості. Якщо ялинок буде небагато, то ціна буде вищою. 

Скаржаться на чіпи

 Щороку перед Новим роком, коли починають продавати "живі" ялинки, правоохоронці нагадують, що на деревах мають бути спеціальні чіпи із штрихкодом. Але підприємці скаржаться, що ці чіпи ненадійні і розмокають. 

- Ялинки ми возимо з Кременецького лісництва, - розповідає підприємець пані Лариса. - Там їх зрізають, чіпують. От якраз за ці чіпи хочу сказати. Вони дуже погані, розмокають. Ми і в лісництві про це казали, але вони не можуть їх замінити, бо їм видають такі. Але ці чіпи - це документ. Ялинки отак постоять під снігом чи дощем, як сьогодні, і той чіп розмокає, відривається. А відповідальність несемо ми, підприємці. 

Загалом за зрубане дерево без дозволу - 539 грн штрафу за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо незаконно зрубаєте більше однієї ялинки, то можуть притягти до кримінальної відповідальності за статтею 246 ККУ "Незаконна рубка лісу". Санкція статті передбачає штраф 5100-8500 грн. Також можливий арешт до 6 місяців, або обмеження чи позбавлення волі до 3-х років. 

Фото: "20 хвилин"

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.