Версія для друку

Збаразький замок прийняв понад 200 іноземців із 25-ти країн світу (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  29.05.2018

Впродовж двох днів Збаразький замок перетворився на майданчик представлення усього потенціалу Тернопільської області та Тернополя для більш ніж 200 представників із 25 країн світу. Цьогоріч на Збаражчині відбувся вже Х Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest-2018», який покликаний не лише презентувати наш край для іноземних інвестицій, а й налагоджувати та встановлювати нові дипломатичні відносини.

Загалом захід відбувався не лише за участі керівництва Тернопільської області та міста, а й заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Михайла Тітарчука, заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара, Президента Американської торговельної палати в Україні Андрія Гундера, голови правління Німецько-Української торговельно-промислової палати Александера Маркуса, заступника директора Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Уляни Хром’як.

Впродовж першого дня форуму, 24 травня, іноземні гості взяли участь у «круглому столі» з очільниками краю; було підписано три міжнародні угоди. Зокрема Меморандум про співробітництво між Тернопільською ОДА та Американською торговельною палатою в Україні; Меморандум щодо реалізації проекту «Розвиток інституційної спроможності в залученні прямих іноземних інвестицій на регіональному рівні: Тернопільська область» між програмою U-LEAD з Європою, офісом із залучення та підтримки інвестицій Ukrainevest та Тернопільською ОДА, а також – Меморандум про співпрацю між Тернопільською ОДА, Тернопільською облрадою та компанією L&G. Останній договір укладений із польською компанією та повинен сприяти технологічному відновленню діяльності аеропортів. Як зазначив голова обласної ради Віктор Овчарук, обласна влада сьогодні чи не найбільше зацікавлена в повному відновленні роботи тернопільського летовища:

- Це один із тих головних напрямків співпраці, у якому обласна влада особливо зацікавлена. Меморандум скріплений підписами і ми розпочинаємо спільну діяльність. Приблизно через місяць очікуємо представників компанії і вже тоді почнемо активну роботу, - поділився Віктор Овчарук та продовжив: - Тернопільська обласна рада приділяє значну увагу інвестиційному форуму, який спрямований на утвердження позитивного іміджу Тернопільської області на міжнародному рівні і представленні її як території, сприятливої для інвестування і ведення бізнесу. Форум проводиться в рамках виконання заходів Програми міжрегіонального та зовнішньоекономічного співробітництва Тернопільської області, затвердженої обласною радою.

Також на території Збаразького замку діяло 5 спеціалізованих секцій, на яких представники іноземних делегацій та іноземних дипломатичних установ могли отримати детальнішу інформацію про агропромисловий комплекс, малий та середній бізнес області, перспективи розвитку енергоефективності та впровадження відновлювальних джерел енергії на Тернопіллі. Окрім того, чимало уваги приділили й розвитку туризму. Детально обговорювали й можливість створення та відкриття центру на основі транскордонної співпраці «Трансімперія», індустріального парку «Тернопіль» та розвиток IT-індустрії в області.

За словами голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, з початку першого інвестиційного форуму,а особливо з моменту проведення цього заходу на більш масштабному та якіснішому рівні потік інвестицій у нашу область значно зріс:

- Ми маємо відповідні повноваження, які даються Президентом України Петром Порошенком та Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом щодо забезпечення підтримки і захисту іноземних інвестицій, котрі працюють в Україні і в Тернопільській області зокрема. На сьогоднішній день в області працюють понад 300 підприємств із 100-відсотковим іноземним капіталом, - розповів Степан Барна. - Ми зацікавлені в якомога більшому залученню інвестицій. Цей рік для нас є досить динамічним з точки зору проведення форуму. Понад 500 учасників, понад 200 іноземців – представників 25 країн світу. Це говорить про те, що Тернопільщина стала цікавою для реалізації інвестиційних проектів. Приріст іноземних капіталовкладень щороку становить щонайменше 30% в реальний сектор економіки. Це результат форуму.

Варто зазначити, що іноземні інвестори додатково вклали 1,7 млн. дол. США прямих інвестицій. Зовнішня торгівля товарами зросла на 29% і склала 731 млн. доларів США. Поставки продукції товаровиробників з Тернопільщини за кордон виросли на понад 29%, імпорт товарів зріс на 27%. Також найбільше інвестицій на Тернопілля надходить з Польщі, Німеччини та Японії.

Як наголосив голова ТОДА, особливо значне зацікавлення нашим краєм має Польща. Так, за підсумками минулого року, інвестиції саме цієї країни в область зросли майже на 30%, а товарообіг Тернопілля з Польщею склав більше як 50% від загального обсягу товарообігу з країнами Європейського Союзу. Крім того, сьогодні наш край досить добре відкриває для себе ринки збуту країн Азії та Африки.

Поряд з Тернопільською областю, зростає й кількість іноземних капіталовкладень й виключно у Тернопіль.

- У 2018 році обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку міста, збільшився на 2,8 мільйона доларів США і складає майже 18 мільйонів доларів США проти 15 мільйонів у 2017 році. В нашому місті працює 81 підприємство з іноземними інвестиціями, підприємці з 28 країн світу вкладають кошти у Тернопіль. Це один з кращих показників в Україні. До п’ятірки основних країн-інвесторів входять: Естонія, Бельгія, Польща, Німеччина та Італія, - зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.