На тернопільських водопровідних мережах відбулись традиційні освячення (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  19.01.2018

Священнослужителі традиційних українських церков провели вже традиційний для нашого міста чин освячення води на водопровідних мережах КП «Тернопільводоканал».

Участь у такому християнському дійстві в день Богоявлення Господнього також взяли водоканалівці та міські чиновники.

- Вже багато років поспіль у місті Тернопіль у день Богоявлення або Водохреща, як його звикли називати люди, ми з представниками традиційних українських церков здійснюємо посвяту всієї води, яка постачається в централізовану систему водопостачання міста. В принципі, здійснюється обряд церковний безпосередньо на водопровідних насосних станціях, які й подають воду на місто, - каже директор КП «Тернопліьводоканал» Володимир Кузька.

За його словами, водо-обряд відбувся на двох основних водозаборах: Верхньоівачівському та Тернопільському.

Священнослужителі пояснюють, що такий обряд слугує вшануванням подій, яким уже понад 2000 років – коли Христос вийшов на річку Йордан прийняти хрещення від Іоана Хрестителя. Крім того, водоосвячення проводиться й для мешканців міста. Для того, щоб через свою віру люди отримали благодать Божу та спасіння від гріха, прокляття і смерті.

- Я вважаю, що така традиція є унікальною в своєму роді. Її суть в тому, що відбувається освячення води на водозаборі, яка потім потрапляє до людей у домівки. Навіть ті, хто немає можливості вийти з дому і набрати собі води Йорданської, можуть це зробити і мати свячену воду вдома, - пояснює отець Орест Павліський, виконувач обов’язків адміністратора Архикатедрального собору УГКЦ.

В той самий час, досліди хімічних та бактеріологічних показників води, які були проведені фахівцями КП «Тернопліьводоканалу» показали: ніяких змін у воді не відбувається.

- Минулого року 19 січня була відібрана вода після Водохреща на бак- та хіманаліз. Протягом року кожні два місяці ми робили баканаліз. Тобто, ми робили загальне мікробне число, загальні колюформи і ентерококи. Протягом цілого року по цих показниках ми не виявили жодних відхилень. Так само, ми вчора відібрали воду – ніяких відхилень не виявлено, - прокоментувала завідуюча лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП «Тернопільводоканал» Оксана Мар'юк.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.