Мотанка — реальна жінка з плоті і крові: у Тернополі презентували виставку популярної франківської художниці (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 01.03.2024

У Тернопільському обласному художньому музеї сьогодні відкрили персональну виставку популярної франківської художниці Марти Пічтук.

Мисткиня презентувала частину робіт із серії «Мотанка», а саме 23 картини.

У витворах мистецтва Марти Пітчук давній оберіг Мотанка перетворюється у живу особистість. Також на картинах зображено елементи українського строю, але не ті, до яких ми звикли, а давно забуті.

– Сьогодні із своїми роботами до нас приїхала молода та креативна художниця Марта Пітчук, яка впевнено увійшла в мистецький простір України. Разом із своїм брендом «Мотанка» художниця стала впізнаною не лише в Україні, а й за кордоном, зазначила заступниця директора обласного художнього музею Ольга Ваврик.

Працюючи над образом Мотанки, Марта Пітчук повністю прописує її портрет, деталізує кожну рису обличчя, а вже потім закриває його нитками. У такий спосіб вона наділяє героїню картини душею.

– Прадавній  оберіг з попередніх століть об’єднується в одне ціле з реальною жінкою.  Тепер лялька-мотанка – жінка з власним характером, думками і поглядами. Кожна моя картина присвячена окремому етнічному регіону, який я детально опрацьовую перед початком роботи, намагаюся знайти в ньому щось цікаве і незвичне. Над цією серією я працюю вже 10 років, створила близько 100 Мотанок, розповіла Марта Пітчук.

Головною картиною серії є робота «Українська Мотанка». Ідея приснилася художниці.

– Тут в одному образі жінки я зібрала традиційні елементи строю з різних куточків України. На цій картині зображено полтавський головний убір, борщівський язик, запорізьку керсетку, рукави з різних регіонів України – Полісся, Донеччина, Крим і Буковина. Цією картиною я хотіла не розділяти нашу країну на різні етнічні регіони, а зібрати їх разом, пояснила Марта Пітчук.

Мазки картин Марти рухаються циклічно, повторюючи спосіб мотання оберегу. Роботи виконані на темному фоні, який якнайкраще передає глибину, створює таємничу атмосферу, відчуття інтимності, наче ви знаходитеся з Мотанкою лише вдвох.

З початку повномасштабної війни Марта продає свої картини на аукціонах, щоб допомогти військовим. Під час презентації виставки відвідувачі також могли придбати репродукції картин, а виручені кошти художниця передасть на потреби ЗСУ.

Твори Марти Пітчук зберігаються у приватних колекціях Англії, Німеччини, Чехії, Італії, Австрії, Франції, Польщі, США, Канади.

Діятиме виставка до 24 березня.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.04.2024 Катерина Шаблій
Які завдання може виконати бригада професійних вантажників?
Перевезення великогабаритних вантажів, хай то квартирний переїзд, транспортування промислового обладнання або доставка меблів - процес,…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.