Сьогодні у Тернополі презентували «Рушник волі», який пів року вишивали родини військових (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 15.02.2024

У Тернополі сьогодні урочисто презентували «Рушник волі» – результат однойменного національно-мистецького проєкту.

Відбулося дійство у Тернопільському краєзнавчому музеї.

На триметровому полотні – вишиванка Тернопільщини, тризуб та слова «Слава Україні! Героям Слава»!

Проєкт «Рушник волі» стартував у серпні минулого року. Родини Героїв, які загинули, сімʼї військовослужбовців ЗСУ, вимушені переселенці створювали його хрестик за хрестиком. Рушник мандрував різними куточками Тернопільщини. Загалом до його вишиття долучилися понад три сотні людей.

Сьогодні «Рушник волі» творці проєкту урочисто передали до Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Нагадаємо, ініціатива належить сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області («Дім Ветерана» Тернопіль), тернопільській «Просвіті», ГО «Спілка Жінок Тернопільщини», відділу міського абонементу Тернопільської ОУНБ та ГО «Школа борщівської народної сорочки».

Схему рушника розробила майстриня Вікторія Кривоніс.

– Коли мені розповіли про цю ідею, у душі загорівся ще один вогник. Це був дуже цікавий досвід. Я намагалася продумати все так, щоб рушник відображав візерунки Тернопілля. Я надихнулася рушниками, які зберігаються у фондах краєзнавчого музею, – розповіла Вікторія Кривоніс.

Авторка схеми рушника також зазначила, що переважають темні кольори, однак є і яскраві. Вони символізують українську змелю, яка проростає квітами, деревами, дає життя.

Перший хрестик на рушнику вишила мати загиблого воїна Тетяна Римар. Завершували рушник нещодавно у Шумській громаді.

–  Цей рушник – ікона в українській вишиванці Це підтвердження того, що українська душа може творити. Ми побачимо у цьому «Рушнику волі» велику історію нашої нації, долі багатьох людей. У ньому закладено багато емоцій різних спільнот, які переживають нелегкі часи, – наголосив отець Микола Квич.

Ініціативу створення рушника волі також перейняли учасниці жіночої спілки з інших областей України.

Більше – у нашому фоторепортажі.


Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 soroka
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.