Версія для друку

У центрі Тернополя вшанували пам’ять загиблих внаслідок жорстокого теракту в Маріуполі (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 16.03.2023

Рік тому, 16 березня, росія скинула на драматичний театр Маріуполя надпотужну бомбу.

У будівлі на той час ховалися від ворожих обстрілів тисячі маріупольців. Внаслідок теракту загинули сотні мирних людей. На площі перед театром був величезний надпис «Діти», однак російських убивць це не зупинило.

Сьогодні, у річницю трагедії, у Тернополі та різних містах України відбулася мирна акція «Де ти». Її мета – вшанувати пам'ять загиблих маріупольців та нагадати світу про криваві злочини росії в Україні.

Поблизу драмтеатру у центрі Тернополя сьогодні зібралося кілька десятків жителів Маріуполя та небайдужих тернополян. Учасники акції створили напис «Де ти», а також принесли з собою лампадки.

Тернополянка Альона Макух каже, прийшла сьогодні на площу, щоб вшанувати пам'ять жертв теракту, а також підтримати усіх маріупольців, які були змушені покинути рідний дім.

– Маріуполь став для мене дуже вразливою сторінкою історії. У житті я мала нагоду познайомитися з дуже великою кількістю маріупольців. Кожна з цих особистостей знайшла глибокий відгук в моєму серці. Було дуже важко чути про жахи, які відбувалися в цьому місті. Я побачила силу і міць в очах цих людей. Я бачу, як мужньо вони долають усі проблеми, як намагаються жити далі, як продовжують посміхатися, як голосно вони співають гімн України і якими вони насправді є патріотами, розповіла «Сороці» Альона Макух.

Учасниця акції Тетяна Іванкова приїхала до Тернополя перед початком повномасштабної війни.

– Я трішки прихворіла, але вирішила, що не можу пропустити такий захід, тому я зараз тут. Перед війною я приїхала до доньки, яка живе у вашому місті, так і залишилася тут жити. Підтримую зв'язок з своєю однокласницею з Маріуполя, бо вона любить Україну. А з тими, хто каже, що «росія робить все хорошо», я навідріз відмовляюся розмовляти! наголосила Тетяна Іванкова.

Окрім Тернополя, таку акцію сьогодні запланували провести ще у семи українських містах.