У Тернополі презентували фотографії, зроблені захисниками "Азовсталі" (фото, відео)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 06.07.2022

У вівторок, 5-го липня, у Тернополі презентували фотовиставку, присвячену захисникам «Азовсталі».

Біля Архикатедрального собору було представлено 28 світлин.

Більшість фотографій, показаних на стендах, зроблені самими воїнами, говорить сестра захисника Сандра Кротевич.  

– Роботи ці, здебільшого, – фото з «Азовсталі», які робили хлопці, перебуваючи там, а потім скидали комусь з родичів і вже вони передавали їх нам. Або це світлини, які були у вільному доступі. Деякі фото робив Орест. Перед виходом з «Азовсталі» він оприлюднив всі ці фотографії і попросив поширювати їх. Деякі з них зробив мій брат і скидав особисто мені. На фото ви бачите руїни заводу, ті умови, в яких перебували воїни. Бачите їх втомлених, зголоднілих, знімки страшних операцій і моментів з життя хлопців на «Азовсталі», – каже Сандра Кротевич. – Також в нас є ще один стенд, на який родичі захисників, якщо бажають, можуть принести фото воїна з «Азовсталі» або будь-яке, зроблене за роки служби. Показати та розповісти людям про свою рідну людину.

Сандра говорить, де саме зараз її брат вона не знає.

– Стосовно мого брата і всього керівного складу ніякої інформації немає. Ми не знаємо, де вони перебувають та в якому стані. Ми намагаємося домовитися з представниками МЗС, які мають це з’ясувати. Інші хлопці здебільшого перебувають в Оленівці в СІЗО. Я дуже сподіваюся, що зовсім скоро ми зможемо їх повернути, – каже Сандра.

Організаторами виставки є Асоціація родин захисників «Азовсталі». Її представник, дружина бійця полку «Азов» Лілія Ступіна каже, головна мета виставки – максимально привернути увагу людей до «Азовсталі».

– Зараз всі захисники, які перебували там просто в надлюдських умовах, вони в полоні. Ми маємо їх визволити якомога швидше усіма можливими шляхами. Я дуже прошу усіх пам’ятати і кричати про це. Наші сталеві воїни пройшли пекло. Завдяки їм ми зараз тут стоїмо на прекрасній вулиці, можемо випити кави, посидіти в кафе. Тому закликаю усю Україну, увесь світ максимально наголошувати на долі наших захисників. На тому, що ми маємо визволити їх з полону. Повернути у сім’ї, які їх дуже чекають і люблять, – каже Лілія. – Також ми робимо акцент на зборі коштів, бо ті, кого вже обміняли, мають досить серйозні поранення. Тож ми маємо допомогти їм коштами на реабілітацію та протезування. Ви можете долучитися просто задонативши гроші на наш рахунок або придбати мерч. Є футболки, шопери, листівки, які намалювала дружина командира полку «Азов» Катерина Прокопенко.

Тернопіль став третім містом, де презентували виставку. Раніше світлини представили у Львові та Івано-Франківську. Сьогодні виставку презентують у Кам’янці-Подільському, а в п’ятницю – у Хмельницькому.

На захід у Тернополі прийшла також жителька Маріуполя Ірина. Розповідає, серед полонених Героїв її друзі.

– Ми з Маріуполя тож такі заходи дуже важливі, щоб показати та розуміти, що пам’ятають про нас, наше місто, а ми пам'ятаємо про захисників «Азовсталі». Про наших друзів, яких ми дуже чекаємо і сподіваємось також повернутися в український Маріуполь, – говорить Ірина.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.