«Мова рушникова»: у Тернополі презентували вишиті рушники з приватної колекції (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 19.05.2022

До Дня вишиванки в Українському домі «Перемога» презентували виставку вишитих рушників «Мова рушникова».

Усі рушники, представлені в експозиції, належать до приватної колекції тернополянки Тетяни Головань.

Власниця рушників каже, що цій колекції вже 5 років.

 Якщо про техніки, хрестики та стібки можна прочитати, то відчути цю всю красу треба саме тут, побачити її серцем. Ідея створення цієї колекції з’явилася 5 років тому, коли я була в Києві на Андріївському узвозі. Там побачила, як громадяни інших країн купляють рушники і вивозять за межі України. Я подумала: «Як так станеться, що Україна залишиться без рушників? Це неможливо». Запитала себе, що можу зробити я для того, щоб цю красу зберегти, – розповідає Тетяна Головань. – Тоді я приїхала до Тернополя, в свою рідну 24 школу, де працювала. Сказала діткам і вони принесли мені рушники своїх бабусь, з них це все і почалося. А потім наче спрацював магніт і люди почали мені самі пропонувати в мережі та при зустрічах.

У експозиції представлені рушники, вишиті у різноманітних техніках та з різних областей, зокрема Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Тернопільщини, Львівщини, Волині тощо.

Виставка інтерактивна, тож рушники можна брати в руки та розглядати.

В рамках заходу також провели майстер-клас з вишивання закладки швом «Колодочками» від голови ГО «Школа борщівської народної сорочки», Майстра народних художніх промислів вишивки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Вікторії Кривоніс.

– Я сьогодні навчаю дітей і дорослих шити швом «Колодочки». Він поширений на Борщівщині Тернопільської області. Також ним люблять вишивати на Буковині, – розповідає Вікторія Кривоніс. Цей шов відрізняється тим, що там яскраві квіти і вишиті ним сорочки виглядають дуже гарно. Але діткам я показувала, як вишивати цим швом на книжкові закладини. Тому, що читання – це розум, інтелект. І думаю, що вдвічі приємніше буде відкривати книгу, коли в ній закладка з вишитими колодочками  квітами чи метеликом.

Учасниця майстер-класу 10-річна Даринка ділиться, вишивати їй сподобалося, хоч і було доволі складно.

Сьогодні День вишиванки. Я дуже люблю це свято, бо можу відчути себе справжньою українкою. Я прийшла на майстер-клас, бо хотіла вишити таку квіточку. Вдома я буду її доплітати. Мені дуже сподобалося, це нелегко, але дуже цікаво,зазначає дівчинка.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.