Версія для друку

На виставці у Тернополі показали вишиванки Залозецької громади з минулого століття (фото, відео)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 19.05.2022

З нагоди Дня вишиванки у Тернопільському обласному художньому музеї сьогодні, 19 травня, відкрили виставку «Вишивка Залозецького краю».

В експозиції представлено зразки традиційного жіночого та чоловічого одягу, жіночих запасок, а також хатньої та обрядової вишивки – наволочки, обруси, рушники.

Вишивка Залозеччини характерна для всієї східної Галичини із домінуючим геометричним оорнаментом, що складається з композицій сварів, хрестів, ромбів, зір, зигзагів, кажуть організатори виставки. Основним фоновим кольором орнаменту є чорний із різнобарвним заповненням елементів – зеленим, червоним, синім, жовтим. Щодо техніки, то найдавніші зразки «Залозецької вишивки» представлені низинкою, пізніше – хрестиком.

– Мені сьогодні дуже приємно презентувати маленьку історію Залозецього історичного краю. Дякую усім, хто зібрав ці артефакти. Хтось – на горищах, але найприємніше те, що ми зберегли свою історію, зазначив голова Залозецької громади Андрій Нога.  

Виставка сформована на основі фондових колекцій Залозецького краєзнавчого музею і доповнена одиничними екземплярами із шкільних збірок Залозецької ТГ та жителів громади.

Діятиме виставка до 12 червня.