У Тернополі презентували унікальний архів матеріалів ОУН (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 14.12.2021

У музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини представили архів українського підпілля ОУН.

Історичні знахідки у трьох бідонах нещодавно виявили на Бережанщині.

Серед них  особисті речі, книги з повстанської бібліотеки, звіти організаційних частин ОУН тощо.

З трьох бідонів два є пошкодженими. Відповідно, не всі матеріали збереглися. Знайдене розсортували, просушили і переписали їх назви, щоб розуміти які терени вони охоплювали, – говорить заступник директора Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Сергій Волянюк.

У центрі експозиції  одяг повстанців, булавки, нитки фотоапарат та картки.

Також на виставці було представлено повстанську літературу та радянські книжки, які у підпіллі вивчали для боротьби з пропагандою. Є тут і речі, які свого часу мали потрапити на Схід.  

– У другому бідоні збереглося 16 великих пакунків, які готували для відправлення за річку Збруч. Зокрема на територію Київщини, Вінниччини та Кам’янець-Подільщини. Поширювали не лише листівки, а й брошури та повідомлення про загибель визначних керівників збройного підпілля. Зокрема в пакунках представлені повідомлення про героїчну загибель Романа Шухевича, говорить Сергій Волянюк. – Також в архіві були звіти організаційних частин ОУН. Протоколи допиту служби безпеки, касові звіти підпілля, списки полеглих та повідомлення про події  – всі вони стосуються Тернопільської області. Зокрема, великий масив матеріалів з Шумського району.

Родзинкою архіву з бідонів є альбом відомого художника, члена Української головної визвольної ради Ніла Хасевича. У ньому представлено 24 роботи графіка та його учнів. В іншому пакеті знайшли ще 5 листівок і графічних робіт які, теоретично, мали теж ввійти в альбом.

У подальшому роботи художника планують видати, аби більша кількість людей змогла з ними ознайомитися.

– Нам дуже пощастило, адже вдалося віднайти такий об’єм матеріалів і багато з них збереглися в хорошому стані. Ми обов’язково маємо видати альбом Ніла Хасевича. Думаю, що це відбудеться орієнтовно наступного року. Обласна державна адміністрація обов’язково долучиться до цього. Адже це ті речі, які важливо зберегти не просто в архіві чи музеї. Вони мають прийти до шкіл, вузів та широкої громадськості. Ці роботи мають слугувати прикладом формування національної ідентичності та української думки, – додав заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Устенко.

 Крім того, у рамках презентації відбувся прем’єрний показ документального відеоролика про матеріали з архіву.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.