Версія для друку

У Тернополі «Сталевим хрестом непереможних» нагородили понад пів сотні військових та волонтерів (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  03.12.2021
З нагоди Дня Збройних Сил України та міжнародного Дня Волонтера у тернопільському кінотеатрі «Злата» військовим та волонтерам вручили вищу громадську бойову нагороду – «Сталевий хрест непереможних».
 
Серед номінантів – 58 військових та волонтерів, 20 з них, на жаль, нагороджені посмертно.
 
Найвищу громадську бойову нагороду «Сталевий хрест непереможних» було презентовано у Києві в серпні 2018 року. У Тернополі церемонія нагородження відбулася вперше.
 
Серед тих, хто отримав нагороду, немає випадкових людей. На цьому наголосив співорганізатор заходу Микола Сальчук.
 
– Цей орден ми ще називаємо «окопним», бо він народився в окопі. Мета нагородження – вшанувати справжніх Героїв, які віддали своє життя, здоров’я за те, щоб  ми зараз жили і над нами майорів український прапор. Спершу «Сталевий хрест непереможних» вручали лише в столиці, тепер ми вийшли на регіональний рівень. Учасники нагородної ради спільно та одноголосно обирають номінантів, ретельно вивчають участь кожного у російсько-українській війні. Але, наголошую, я не хочу цим принизити інших Героїв. Ми нікого не забули, цінуємо подвиг кожного. Дасть Бог – вшануємо усіх,  зазначив Микола Сальчук.
 
Координатором нагородження на Тернопільщині став Вадим Ластовицький – директор Тернопільського коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою, що Збаражі.
 
– На Тернопільщині є чимало Героїв, які гідні цієї нагороди. На жаль, багато загиблих військових – родом з Західної України. Сьогодні ми вперше вручаємо  «Сталевий хрест непереможних» у Тернополі. Окрім нагородження, також презентуємо відеокліп національно-патріотичного спрямування «Курсанти» у виконанні Христини Панасюк, який знімали на території нашого коледжу, – розповів Вадим Ластовицький.
 
Серед тих, хто отримав вищу громадську бойову нагороду «Сталевий хрест непереможних» – тернопільський доброволець Олександр Починок.
 
– Приємно, що сьогодні багато справжніх захисників отримали орден, який заслужили. На жаль, чимало побратимів, котрі віддали життя у боротьбі з агресором, нагородили вже посмертно. У мене є декілька нагород, але я буду їх одягати лише тоді, коли ми виграємо війну, коли перемога буде нашою! «Сталевий хрест непереможних» – це моральна підтримка для захисників та сімей загиблих. Добре, що є люди, які займаються організацією таких заходів, бо підтримки від держави не дочекаєшся,– поділився Олександр Починок.
 
 
Ще один захисник, який отримав орден, – Микола Озарук («Лев») з Підгаєччини.
 
– Влітку 2014 року я пішов воювати у складі батальйону «Донбас». Згодом куля «погладила» по голові, тож я повернувся лікуватися. У 2015-2016 роках знову поїхав на передову, – каже Микола Озарук. – Приємно сьогодні бути тут, отримувати відзнаку й знати, що про тебе не забули.
 
До слова, загалом з 2018 року «Сталевий хрест непереможних» вручили понад чотирьом сотням українських військових та волонтерів.