Гончарі з України та зарубіжжя вже ліплять горшки у тернопільському парку (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 26.08.2021

Сьогодні, 26 серпня, у Тернополі стартував Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять».

Ще від ранку у парк Шевченка з’їжджаються віртуози гончарства з різних куточків України та зарубіжжя, аби презентувати авторські роботи на ярмарку рукотворів та провести майстер-класи. Цьогорічна тема фестивалю «Кераміка Княжої доби».

Попереду на учасників та гостей дійства чекає 4 дні виставок, конкурсів, лекцій та розваг.

Андрій Панарін на фестиваль приїхав із Харкова. Каже, разом з сім’єю подолали понад тисячу кілометрів, але емоції того варті.

– Я – самоучка. Займаюся гончарством з 2014 року. У мене є багато різних виробів – молочені, покриті глазур’ю, висічені, з рисунками. Не можу зупинитися на чомусь одному, шукаю завжди щось нове. Гончарством займаюся переважно взимку, а влітку лише тоді, коли є вільний час. Це ремесло вимагає терпіння. Готовому виробу передує низка етапів. Усе починається з глини – копаю її або купляю. Потім змішую та розміщую на гончарному крузі. Витягую форму, висушую й відправляю на добу в піч, температура – 1500 градусів. Подальші дії залежать від декорування виробу, – розповідає Андрій Панарін. – Від фестивалю чекаю граного настрою та радію, що нарешті побачу усю гончарську родину.

Гончар Юрій Моравський на фестиваль приїхав зі Львова. Каже, такі дійства відвідує регулярно.

– Гончарством займаюся вже 15 років. За освітою – художник, але ліпити вчився за книжками. Гончарю 24/7. Іноді буває, що вдається поспати дві годинки на добу. «Не святі горшки ліплять» – це можливість побачитися з колєґами, можна «пошпіонити», що ніші роблять й собі перейняти, а ще – похвалитися виробами, поділився Юрій Моравський.  

Як проходить перший день фестивалю – у фоторепортажі «Сороки».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 Катерина Шаблій
Від чого залежить комфорт дитини під час квартирного переїзду?
Зміна місця проживання — випробування не з легких. Якщо в сім'ї є діти, крім клопоту…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.