Тернополянам показали відображення рідного міста у «Лабіринті» (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 14.06.2021

 У п’ятницю, 11-го червня, відбулася презентація серії робіт молодої художниці з Тернополя Софії Купецької під назвою «Лабіринт».

Понад 30 картин розмістили у приміщенні креативного кластеру «Nа пошті».

Організаторка заходу Марічка Юрчак каже, що для галереї ця виставка хоч і не перша, проте особлива.

  – Ми нещодавно успішно закінчили збір коштів на галерею і після нього це перші роботи презентовані тут. Добре, що нам вдалося трішки прихорошити цей простір і облагородити його.  На мій погляд, ці картини дуже гармоніюють з приміщенням, – розповідає Марічка Юрчак. Я дізналася про Софію завдяки Юліані Чорній, яка допомагала мені з попередніми виставками. Як виявилося, Софія Купецька є тернополянкою, але в нашому місті в неї не було ще жодної виставки. Вона навчалася у Львові і там представляла свої проєкти. Мене це зачепило, адже ми створили цей простір, щоб талановиті містяни могли себе проявити. Дуже хотілося попрацювати саме з цією художницею, тому я їй написала. Хоч це для неї було несподівано, але про нас Софія вже знала й також хотіла співпрацювати.

Софія Купецька розповідає, що на створення картин її надихнули сади-лабіринти, які вперше з’явилися у часи Середньовіччя.

  – Такі сади створювали біля монастирів і саме монахи надали духовності цьому явищу. Для них цей лабіринт був можливістю прогулятися, подумати, побути у гармонії з природою й усамітнитися в цьому. Це мене зачепило, тож я вирішила створити таку серію картин. Тут немає зображень людей, є лише природа, вода, рослини, – каже Софія. – Картини були створені впродовж трьох місяців. Бо коли з’являється якась ідея, хочеться її втілити і, відповідно, всі сили ідуть на це. Але мені подобалося працювати над ними. Для мене це стало свого роду медитацією, тому я задоволена. 

Серед картин містяни можуть впізнати і рідні місця, адже у серії Софія Купецька втілила й краєвиди Тернополя.

– Мені дуже приємно презентувати свої роботи у Тернополі. Так як цей простір існує доволі нещодавно, я раніше не думала, що в мене буде нагода найближчим часом виставитися у рідному місті. Але ця ідея мені одразу припала до душі. Зробити виставку в Тернополі було моєю майже мрією, тому я дуже задоволена, що все так вийшло, – зізнається художниця. У цій серії в мене є три улюблені роботи, і на усіх них  – фонтани. До речі, один з цих фонтанів я малювала з нашого водограю «Кульбаби», який знаходиться тут поблизу. Також на одній з картин є Острівець Кохання. Тобто,Тернопіль присутній в цих роботах.

Виставка діятиме у креативному кластері до 25-го червня, тож переглянути її можуть усі охочі. Вхід– вільний.

– Від тепер галерея починає свою стабільну роботу. Ми працюватимемо щодня з 16 до 20 години, крім понеділка, – додає Марічка Юрчак.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.