Тернополянам показали, що відчувають матері дітей з інвалідністю (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 10.05.2021

У неділю, 9-го травня, у ТРЦ «Подоляни» відбулася презентація фотопроєкту «Право на щастя».

У холі торгового центру одна навпроти одної розташували 20 світлин матерів, які виховують діток з інвалідністю.

Фотографії з одного боку відображають ті емоції та стереотипи, з якими жінкам доводиться стикатися кожного дня, з іншого — втілення того, ким могли б стати ці ж, якби обставини склалися трішки по-іншому.

Ініціаторка проєкту, голова ГО «РУХ -ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ» Олена Коваль розповідає, що втілення задуму в життя зайняло 4 місяці.

— Працювати над цим проєктом ми почали від початку року, адже задум появився ще в січні. В лютому ми почали потроху фотографуватися. Практично, на все це пішло майже чотири місяці,  —  каже Олена Коваль.Проект носить назву «Право на щастя» адже це те, що є в кожної людини. Ми сьогодні хочемо розвінчати міф, що мами які виховують діток з комплексними порушеннями, ні на що не здатні окрім заміни підгузок. Ці жінки мають вищу освіту, вони талановиті, розумні і ми хочемо показати, що вони можуть.

Відчуття невидимості, відсутність можливості реалізувати себе, розповісти про власні відчуття та пересуди  — зі всім цим матерям, які виховують діток з інвалідністю доводиться стикатися мало не кожного дня.

Ірина Саверіна — заступниця голови ГО «РУХ -ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ» та одна з учасниць проекту. За фахом жінка — перукар, що й відобразила на одному фото, на іншому — образ невидимки.

— До народження донечки я працювала перукарем, розвивалася, мала свої мрії, бажання, здобувала навички на семінарах, подорожувала. Але, на жаль, склалося так, що ми тепер вдома. Змінили звичайне життя на реабілітаційні та лікарняні стіни. Ми об’єдналися з матерями, які виховують діток з важкою формою інвалідності, що показати, що відчуваємо, — каже пані Ірина. — Моя світлина показує те, з чим часто стикаємося у нашому житті — невидимість. Нас ніхто не бачить, ми в суспільстві є непомітними і, можна сказати, нікому не потрібними. Тому потрібно вийти з тіні щоб нас побачили, почули, про нас говорили.

На відкриття фотопроекту прийшли як небайдужі містяни, так і представниці міської та обласної влади, які, в свою чергу, висловили матерям свою підтримку та обіцяли посприяти у створенні груп денного догляду для діток з інвалідністю.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.