«Це гроші американських платників податків» - ОТГ на Тернопільщині отримала чималий «подарунок» у рамках програми USAID DOBRE

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  01.11.2018

Наприкiнцi жовтня Шумську ОТГ, що на Тернопільщині, вiдвiдали керiвник програми DOBRE Беррi Рiд та менеджер проектiв USAID Марат Кюрчевський, якi вiдкрили проекти програми USAID DOBRE. В рамках такого проекту ця тернопільська громада отримала обладнання для шкiльних фiзичних дослiдiв, спортивний майданчик та технiку для виготовлення бiометричних паспортiв у мiсцевому ЦНАПi.

Так, кабiнет фiзики Шумського НВК оснастили 4-ма цифровими комп'ютерими вимiрювальними комплексами. Завдяки приладам учнi зможуть проводити дослiди та наочно й бiльш ґрунтовно вивчати науку. Також на подвiр'ї школи встановили тренажерний майданчик, ще один вiдкрили у селi Рохманiв.

- Для програми DOBRE  дуже важливо пiдтримувати такi децентралiзацiйнi проекти. Особливо коли це допомагає вибудовувати зв'язки всерединi громади, покращувати розумiння мiж владою та мешканцями задля кращих послуг та результативоностi, - пiдкреслив керiвник програми DOBRE Беррi Рiд.

Також в рамках проекту в Шумському ЦНАПi обладнали робоче мiсце для збору даних на виготовлення бiометричних паспортiв. Оцифрованi пiдписи та вiдбитки пальця в центрi надання адмiнпослуг збирали вже давно. Але черга, за словами керiвницi центру Людмили Мельничук, зараз розписана аж до сiчня 2019. Тому i вирiшили розширити вiддiл для охочих замовити закордонний паспорт чи ID-картку. Загалом Шумський ЦНАП вже надає бiльше 210 послуг - це один з найкращих показникiв в Українi.

Об'єкти створювались на умовах спiвфiнансування: 70% вартостi надавала програма USAID DOBRE, а решту забезпечувала ця тернопільська громада.

- Об'єднанi громади працюють в нових умовах: бюджетних, законодавчих. Дуже важливо пiдставити їм плече, допомогти у розвитку. I через тренiнги та навчання персоналу, i через конкретнi проекти. Я дуже радий можливостi USAID допомогти громадам через програму DOBRE. Наш внесок - це грошi американських платникiв податкiв. I дуже символiчно, що людям, громадам, якi хочуть розвиватися в Українi допомагають американськi громадяни, - розповiв менеджер проектiв USAID Марат Кюрчевський.

Це не перша активнiсть громади iз програмою DOBRE. За пiвтора роки спiвпрацi було втiлена низка проектiв, зокрема вiдпочинковi зони з арт-об’єктами «Алея парасольок» та «Мiстечко дитячої мрiї», проект «Арт-вулик», фотоальбомом «Шумська громада. Погляд крiзь об’єктив» та iншi.

Нагадаємо, програма USAID «Децентралiзацiя приносить кращi результати та ефективнiсть» (DOBRE) - це п’ятирiчна програма, що виконується мiжнародною органiзацiєю Глобал Комьюнiтiз (Global Communities) та фiнансується Агентством США з мiжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення мiсцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, пiдвищення рiвня залученостi громадян до прийняття рiшень та забезпечення пiдзвiтностi та прозоростi в громадському управлiннi.

За iнформацiєю Михайло Цьомика - координатора комунiкацiї децентралiзацiї в Захiднiй Українi Українського кризового медiа-центру.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.