За зрубану ялинку на Тернопільщині можна «розплатитися» 5-тисячним штрафом

Опубліковано в Новини 15.12.2016

Із наближенням новорічних і різдвяних свят зростають клопоти лісівників. В цей період посилюється робота працівників природо- та правоохоронних органів, громадських інспекторів з метою недопущення самовільних рубок хвойних порід дерев, зазначає прес-служба ТОУЛМГ, посилаючись на інформацію ПЗ «Медобори».

Працівники природного заповідника «Медобори» не стоять осторонь цієї проблеми.

Ліси заповідника охороняються згідно Закону і тут недопустиме будь-яке самовільне втручання людини, зокрема, у вигляді самовільних рубок, що веде до кримінальної відповідальності (ст. 246 Кримінального Кодексу України). При значних збитках порушник може бути позбавлений волі.

Крім того, згідно з постановою КМУ від 24 липня 2013 року №541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», збитки обчислюються відповідно діаметра зрубаного дерева. Згідно з Додатком №1 до даної постанови, за незаконне вирубування, видалення або пошкодження до ступеня припинення росту молодих хвойних та вічнозелених дерев (віком до 41 року) в грудні-січні розмір відшкодування для територій та об’єктів природно-заповідного фонду обчислюється сумою, збільшеною в чотири рази. Наприклад, за хвойне дерево діаметром:

до 10 см, – 328 грн
10,1-14 см – 572 грн
14,1-18 см – 1496 грн
18,1-22 см – 3040 грн
22,1-26 см – 5344 грн

У цей час проводяться рейди та здійснюється посилене патрулювання лісових масивів заповідника з метою недопущення самовільних рубань хвойних дерев. Пам’ятайте, що саме від усіх нас залежить збереження величезної кількості зелених красунь.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

07.05.2024 soroka
Данія готова інвестувати у Тернопілля
Днями Тернопільщину відвідала делегація у складі представників гуманітарної місії ОБСЄ, представників українського бізнесу і данських…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.